Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak udělat betonový věnec pod střechou

Zdravím, mám starou sedlovou střechu a tesaři mi budou dělat novou, a potřebuji udělat věnec. Přijde mi dost nereálné když říkali tesaři, že mám věnec udělat pod starou střechou: vyřezat pozednici a vybetonovat. Tak jestli máte někdo už s tímto zkušenosti rád si nechám poradit. Děkuji Honza

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
jan4400@ Konzultujte to se stavbyvedoucím. Obecně by asi něco muselo dočasně převzít funkci té pozed… poslední
Fortys 18.03.2015 17:37
Fortys

jan4400@ Konzultujte to se stavbyvedoucím. Obecně by asi něco muselo dočasně převzít funkci té pozednice např. nějaká vaznice posunutá třeba 0,5m nahoru vynesená sloupky, ale těžko něco radit když nevíme jaký druh krovu tam vlastně je. Osobně si myslím, že to bude vždy pracné a drahé. Já bych to nedělal. Několikrát jsem už krov měnil nebo u toho nějak asistoval a vždycky se ten týden bez střechy s pomocí plachet přečkal bez nějakých vážných škod.
milan.cukrar@

Jen z praxe: střecha byla i bez věnce, věnec sice trošku zpevní, ale neudrží to malta pod prvním řádkem cihel.

To je přesně ten důvod proč jsou zásahy do nosných konstrukcí staveb činností, která vyžaduje stavební povolení či ohlášení, projektovou dokumentaci a její realizace ze zákona vyžaduje přítomnost stavbyvedoucího! Vy víte pane Milane, že tam bude stejný typ krovu? Já tedy ne. Vědí to projektant a statik, kteří navrhli krov i věnec. Tak by to mělo být, protože oni ručí za bezpečnost a proveditelnost záměru. Váš příklad není důkazem, že je věnec zbytečným prvkem konstrukce, ale je důkazem toho, jak to dopadá když si zedník a leckdy i stavebník myslí, že projektant je zbytečný darmožrout bez kterého se snadno obejdou! Vaše domněnka, že za posun věnce může snad nekvalitní malta nadezdívky je jen dalším důkazem téhož.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru