Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Asynchronní generátor - teorie

Zdravím chlapi,
poslední dobou jsem začal uvažovat o stavbě elektrocentrály. Benzinový motor už mám - je to stabilák 3000 ot/min s výkonem 5,5kW, takže to neřeším.
Řeším elektromotor.
První plány byly sehnat přímo motor je elektrocentrály, ale to je nadlidský úkol, žádné sběrny toto nevedou a kupovat nový se mi nechce. Takže toto jsem zavrhl.

Další návrh byl sehnat kroužkový motor /3f stator a vinutý rotor/, to by fungovalo úplně stejně jako generátor s permanentníma magnetama na rotoru, ale musel bych rotor nabudit, což vyžaduje externí baterii, navíc tyto motory jsou docela zastaralý a dnes se téměř nevyskytují. Takže taky nic.

Další návrh byl použít alternátor z auta a za to měnič. Ale to taky nakonec padlo, protože měnič by musel být na obrovský proudy + alternátor je vlastně kroužkový motor, tudíž se opět musí nabudit externí baterií.

Poslední a asi nejpravděpodobnější je použití asynchronního motoru jakožto generátoru, těch je všude mraky. Asynchronní motor má skluz otáček oproti synchronním otáčkám, který jsou dány počtem mag. pólů statoru podle vzorce Ns = (60*f)/n, kde f je frekvence sítě a n počet dvojic mag. pólů. Asynchronní motor začne produkovat elektriku, pokud se jeho otáčky navýší o skluz nad synchronní, tj. příklad - máme motor s As. otáčkama 2910, nejbližší syn. otáčky jsou 3000, tj. skluz je 90 otáček - aby motor začal produkovat elektriku, musí se přetočit na 3090 ot/min /synchronní + skluz/.
Toto chápu, ale za Boha nemůžu přijít na to, jak je možný, že se motor sám od sebe nabudí a elektřinu vyrábí ? Podle mě v tom bude hlavní roly hrát ten skluz, ale jak je to možný ? Vdyť rotor je jen kus zkratovanýho železa /hliníku/.
Dále co mě znepokojuje je, že se na asynchronní generátor musí připojovat kondenzátory, které určují výstupní napětí a zároveň kompenzují učinník. Problém je v tom, že kapacita kondenzátorů je závislá na výstupním výkonu, takže pokud připojíte moc velký kondenzátory a malou zátěž, napětí vylítne někam do oblak ...

Toto je pouze moje teorie. Moc jsem o tom toho nenačetl, protože na netu toho moc není, takže pokud někdo máte nějakou literatoru na toto téma, budu rád. Ještě raději bych byl kdyby někdo něco podobného konstruoval a měl s tím vlastní zkušenosti, to by byo super :-)
Díky moc za případné objasnění této problematiky :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Elektromotor ve funkci asynchronního generátoru může dodávat proud pouze do veřejné třífázové elektr…
jirka44 14.03.2015 13:57
jirka44
Jojo, to jsem četl. Na dalších diskuzích jsem se dozvěděl, že se to použít může, ale není to oficiál…
antibalda 14.03.2015 14:08
antibalda
nabudí se to zbytkovým magnetizmem...
paul 14.03.2015 17:03
paul
Co si mám představit pod "zbytkovým magnetizmem" ? Ten zbytek tam bude vždy ? Pokud ne, co se bude d…
antibalda 14.03.2015 17:10
antibalda
Tak až ti zmizí tak vezmi baterku z auta a škrtni o dvě cívky dohromady. U hvězdice dáš jeden pól na… poslední
Honza K 26.04.2019 23:52
Honza K

Elektromotor ve funkci asynchronního generátoru může dodávat proud pouze do veřejné třífázové elektrorozvodné sítě.
Elektromotor ve funkci asynchronního generátoru za běžných okolností nelze použít v místech, kde tato síť není. Nemůže tedy pracovat jako nouzový zdroj při jejím výpadku nebo jako jediný zdroj v neelektrifikovaných lokalitác

http://mve.energetika.cz/sikovneruce/asynchronni-g enerator.htm

Tak až ti zmizí tak vezmi baterku z auta a škrtni o dvě cívky dohromady. U hvězdice dáš jeden pól na jednu z fází a druhý pól na druhou fázi a tím jádro nabudíš. Jsou propojeny přes zem. Jinak ho můžeš třeba jen spustit jako motor a zůstane po nějakou dobu zmagnetizovaný.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru