Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záhada svitkového kondenzátoru

Chtěl jsem ověřit teoretické poznatky kolem kondenzátorů a při zkoumání svitkového kondenzátoru jsem narazil na tuto záhadu: pokud vyrobím kondenzátor ze dvou alobalových pásků a smotám ho, podle teoretických poznatků by se měla jeho kapacita téměř zdvojnásobit, protože smotáním se uplatní fólie z obou stran. Ale ať se snažím jak se snažím (rozmotaný kondenzátor hodně zatížím aby se fólie co nejvíc přiblížily), smotáním se mi kapacita přibližně ztrojnásobuje, přičemž jak se zdá, záleží na počtu závitů.
Zkoušel jsem to přepočítat, že by se to jako chovalo jako soustředné válcové kondenzátory, to mi ale pořád vychází ještě méně, než kolik naměřím.
Kde dělám chybu? Nebo je chybný předpoklad o "zdvojnásobení" kapacity? Jak vysvětlit to ztrojnásobení?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak hlásím, že záhada pokračuje. Rozmotal jsem Teslácký svitkáč 2200pF a zjistil jsem, že jsem vícem…
JoDiK 08.03.2015 23:12
JoDiK
Nic nepocitaj, ptz nevies hrubku, a nevies permitivitu. Proste zmeraj kapacitu v rozvinutom stave (p…
MM.. 09.03.2015 07:31
MM..
Tloušťku jsem změřil mikrometrem. Permitivitu neznám, ale určitě je větší jak jedna. Kapacitu v rozv…
JoDiK 09.03.2015 13:19
JoDiK
Tak zase jinak, já neměl brýle, tak jsem usoudil, že když je tam tolik nul, tak to musí být 2200pF a… poslední
JoDiK 20.03.2015 17:09
JoDiK

Tak hlásím, že záhada pokračuje.
Rozmotal jsem Teslácký svitkáč 2200pF a zjistil jsem, že jsem víceméně použil stejnou technologii motání i zapojení vývodů (oni měli jeden vývod na konci a druhý cca 10 cm od konce, já je mám hned u sebe), akorát je měli uvnitř a já na vnějším konci.
Co je ale divné, když spočítám kapacitu jejich rozvinutého stavu, vychází mi to bez permitivity dielektrika 1,46nF - což po zdvojnásobení smotáním dá už 2,9nF a běžné hodnoty permitivity kondenzátorové fólie jsou (snad) 2,4. Takže výsledná kapacita by měla být skoro 7nF! Jak to, že má jen 2,2nF?
Pro kontrolu - rozměry rozmotaného kondenzátoru Tesla 2200pF:
šířka alobalu 15mm, délka pásků 55cm, tloušťka dielektrika 0,05mm

Tloušťku jsem změřil mikrometrem. Permitivitu neznám, ale určitě je větší jak jedna. Kapacitu v rozvinutém stavu asi moc nezměřím, protože rozmotáním se oddělila a pokrčila hliníková fólie, takže bych ji musel nějak šikovně slisovat... Navíc jsem vrátil půjčený multimetr, musím počkat až mi dojde objednaný.

Tak zase jinak, já neměl brýle, tak jsem usoudil, že když je tam tolik nul, tak to musí být 2200pF a teď na to brejlím a ono tam je 22000pF, neboli 22nF. To znamená, že permitivita toho materiálu mi vychází cca 7,5. Takové dielektrikum pro svitkové kondenzátory jsem zatím nevygoogloval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru