Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výmena alebo oprava zapojenia hlavného ističa

Dobrý deň mám menši problém s hlavným domovým ističom ktorý je ešte pred elektromerom. Jedna sa o starý trojfázový istič 24,7 A (ma viac ako 20 rokov). Pri vyššej zátaži asi 3000W (mikrovlnka + kanvica) sa strašne zohrieva a začal už aj dymiť. Predpokladám že je zrelý na výmenu aj keď by možno stačilo dotiahnuť šroby (myslím že hlavná príčina prehrievania je zlý kontakt hliníkových drôtov na ističi) problém je že na ističi je plomba ktorú sa nám podarilo porušiť keď handrou odháňali dym, proste zlomil sa ten drôtik kde je olovená plomba.A tak moja otázka znie zveriť opravu známemu elektrikárovi a následne požiadať o zaplombovanie alebo odrazu volať na SSE a hľadať pomoc u nich ? Aký je vlastne postup aby som nemal "opletačky" zvlášť kvôli tej plombe. Na stránkach SSE nieje žiadna info. ako sa postupuje v tomto prípade. Vopred vďaka za odpovedi - ideálne od niekoho kto sa v tom vyzná.

Předmět Autor Datum
Zdravím, to je celkem blbé, porušená plomba je to nejmenší. Koledujete si o pořádný malér. Ihned byc…
trtr 27.01.2015 19:20
trtr
Ďakujem za príspevok zas až tak extrémne nebezpečne to snáď nebude :-D zistil so že "hreje" len jedn…
Jozef2222 27.01.2015 23:02
Jozef2222
Nahlas na lince, že došlo k vyhoření jističe. Oni se tě zeptají, do kdy to opravíš. Sežeň si elektri…
Ara 27.01.2015 19:46
Ara
Tak to funguje v ČR, nahlásíte odplombování kvůli opravě, výměně a termín, kdy potřebujete zaplombov…
kejki 27.01.2015 21:30
kejki
Ďakujem všetkým za príspevky snáď to bude tak jednoduché ako píšete. Budem tam volať hneď ráno a uvi…
Jozef2222 27.01.2015 23:11
Jozef2222
ahoj, ako si dopadol? Mám podobnú situáciu...:-/ vďaka
skrat 17.10.2016 21:06
skrat
Jestlipak autor ještě čte odpovědi (2 roky po položení dotazu)...
leo 18.10.2016 18:55
leo
Možno to nedopadlo dobre, keď sa dva roky neozval. Nie nadarmo sú na takých skrinkách výstrahy a plo… poslední
čitateľ 19.10.2016 01:32
čitateľ

Zdravím, to je celkem blbé, porušená plomba je to nejmenší. Koledujete si o pořádný malér. Ihned bych zavolal distributorovi, že došlo k mimořádné události-k dýmení jističe a při proti opatření došlo k porušení plomby. Počítejte s tím, že přijede revizní technik a bude chtít celou skříň k elektroměru nově vydrátovat a ohradit revizní poplatek. je-li Vám život milý, vypněte proud a jděte například ke známým, či to alespoň na noc vypněte celé, než přijede technik, či volejte el. pohotovost.

Ďakujem za príspevok zas až tak extrémne nebezpečne to snáď nebude :-D zistil so že "hreje" len jedna fáza tak som vypol všetky ističe ktoré ju používajú. Navyše tento hlavný istič je osadený mimo rozvádzača a k žiadnemu poškodeniu ostatných komponentov nedošlo tak dúfam že okrem výmeny hlavného ističa nebude nutná žiadna oprava.

Nahlas na lince, že došlo k vyhoření jističe. Oni se tě zeptají, do kdy to opravíš. Sežeň si elektrikáře (opravdového), ať vymění jistič se správnou charakteristikou. Pak ti to bez problému znovu zablombují.

Tak to funguje v ČR, nahlásíte odplombování kvůli opravě, výměně a termín, kdy potřebujete zaplombovat. Současný jistič potřebuje krytku, opravář potřebuje vypnout přívod, čili to už je práce pro odborníka. A že by distributor znovu drátoval elektroměrovou skříňku? Jeho práce to není, jedině že se technik nudí.

Ďakujem všetkým za príspevky snáď to bude tak jednoduché ako píšete. Budem tam volať hneď ráno a uvidím čo mi povedia mám známeho elektrikára ktorý to aktívne robí len sa mu nemôžem dovolať :-/ . Dám vedieť ako som dopadol.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru