Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uchycení bojleru do cihel

Dobrý den,

rád bych Vás poprosil o pomoc. Koupil jsem bojler Ariston Velis 80, jehož váha je po naplnění vodou cca 106 kg. Bojler mám v plánu instalovat do koupelny vodorovně, kde je zeď ze starých cihel. Chci ho uchytit na 4 originální háky, které dodává firma Ariston. Na každý hák připadnou dva šrouby M10 tak 100 mm dlouhé. Do vyvrtaných děr chci použít chemickou kotvu, do které dám hmoždinku a zašroubuji šroub. Chci se zeptat, zdali je takto dimenzované uchycení pro tuto aplikaci vhodné? Děkuji za případné odpovědi.

Předmět Autor Datum
Do chemické kotvy se nevkládá hmoždinka ale přímo závitová tyč a po zatvrdnutí chemie (cca za hodinu…
sHpy00n 06.01.2015 01:12
sHpy00n
Dobrý den, děkuji za odpověď. Spíše než o to, zdali tu váhu unese šroub, mně jde o tu zeď. Jak jsem…
xzahi 06.01.2015 01:21
xzahi
Pevnost zdiva celkovou nosnost pochopitelně taky ovlivní. Mírně. Jsou to plné cihly? Pak nemám obav…
sHpy00n 06.01.2015 01:28
sHpy00n
Dobrý den, je to zeď z plných cihel.
xzahi 06.01.2015 18:18
xzahi
bojler dražice 120l taky vodorovně, váha jest určitě větší a usadili jsme ho na 4 chemické kotvy prů… poslední
kamzl 06.01.2015 18:32
kamzl
Zapoměli jste na jednu dost podstatnou věc, zda je to zeď na tlouštku 30 cn,tedy celou cihlu, na půl…
z vysočiny 06.01.2015 10:09
z vysočiny

Do chemické kotvy se nevkládá hmoždinka ale přímo závitová tyč a po zatvrdnutí chemie (cca za hodinu) rovnou montuje, zavěšuje, kotví... Pokud chcete použít hmoždinku, nekupujte chemii. Zbytečnost. Pro chemii se vrtá otvor o 2 - 4 mm většího průměru než je průměr závitovky. Hloubka otvoru je desetinásobkem průměru. Před aplikací chemické kotvy je otvor bezpodmínečně nutné protáhnout kulatým kartáčkem a vyfoukat z něj volný prach. Aplikovat lze pouze do dokonale čistého kotevního otvoru.
Váhu 100 kg bez problému unese jeden jediný šroub M10.

Dobrý den, děkuji za odpověď. Spíše než o to, zdali tu váhu unese šroub, mně jde o tu zeď. Jak jsem psal, cihly jsou staré, různě se drolí a mám strach aby váhu bojleru unesla samotná stěna, vzhledem k tomuto problému hledám co nejvhodnější řešení ukotvení bojleru na zeď.

Pevnost zdiva celkovou nosnost pochopitelně taky ovlivní. Mírně. Jsou to plné cihly? Pak nemám obav trefíte-li se do cihel a ne do spáry. Jestli jsou tam dutinky budete potřebovat košilku. To je takový košíček - sítko. Dá se pořídit v metrovém kuse a odstřihujete podle potřeby nebo hotové košíčky na přesnou míru. Jo a ještě.. není to desítka příčka?

bojler dražice 120l taky vodorovně, váha jest určitě větší a usadili jsme ho na 4 chemické kotvy průměr 12 do příčky z klasických pálených cihel, která je vyzděná na její výšku .drží bez problémů cca 8 rokem.toho co popisujete bych se nebál.

Dal bych si pozor na to aby jste netrefil spáru, jestli to jinak nepůjde a je možnost ještě bych ty kotvy klidně protáhnul skrz zeď a z druhé strany zajstil spojením nějakou pásovinou nebo aspoň a každou z nich dak širší podložku.cca 10x10cm.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru