Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Barevne oznaceni kabelu - zapojeni lustru

Mam dotaz.

Koupil jsem novy lustr kde je L N a zem. Ze stropu ale trci 3zilovej drat kde jsou 3 barvy, cerna seda a hneda.
je to byt po rekonstrukci takze me prekvapilo barevne oznaceni dratu. Zatim tam byla jen objimka na zarovku ktera byla pripojena jen cernym a hnedym kabelem.
Chtel bych se zeptat.

Fazi najdu, to neni problem, sedy, ( do objimky nezapojeny) kabel muze byt bud druha faze nebo zem.
To taky promerim skouseckou.

otazka zni, co by se stalo, kdybych Nulak zapojil do kostry lustru a uzemneni misto nulaku. Fungoval by vubec lustr?

Předmět Autor Datum
Který kabel je který se dá zjistit vadaskou a nebo se podívat do vypínače či krabice kde to je propo…
IkaSGC 22.12.2014 11:05
IkaSGC
Pokud "lustr" je skutečně lustrem - tedy centrálním svítidlem v obýváku, nebo jiné velké místnosti,…
mirektatra 23.12.2014 08:56
mirektatra
Teoreticky by se mohlo jednat o dva okruhy ze zdroje pro led světlo, ale to by tazatel asi věděl, že…
DRAGON-CZ 23.12.2014 10:54
DRAGON-CZ
Záruka se vztahuje na vady výrobku a trvá 2 roky. Pokud se jedná o vadu provedení el.instalace, ta n… poslední
mirektatra 23.12.2014 13:41
mirektatra

Který kabel je který se dá zjistit vadaskou a nebo se podívat do vypínače či krabice kde to je propojené. Pokud se prohodí nula se zemí tak to fungovat bude. Jediný problém by asi mohl nastat v případě že je elektřina vedena přez prouďák. Ten by asi hnedle vystřelil. Pak by stačilo kabely přehodit a je to. Doporučuji až se identifikuje který je který, označit je příslušně barevnou izolační páskou která se dá koupit snad všude a její cena neni nijak veliká.

Pokud "lustr" je skutečně lustrem - tedy centrálním svítidlem v obýváku, nebo jiné velké místnosti, pak není pravděpodobné, aby byl napájen "malým napětím" přes trafo - tam by se dalo polemizovat o barvách vodičů a jejich počtu. Takto vycházím z toho, že napájení svítidla je 230V a je tedy předepsané barevné značení vodičů, kde nemůže chybět modrá a zelenožlutá barva, protože je nutné provést některou ze základních ochran, tedy NULOVÁNÍM(zelenožlutý je nevyhnutelný), nebo dvojitou izolací (u speciálních svítidel je zvláštní provedení dvojité izolace) a pak se obejdeme pouze s modrým vodičem. Takový "lustr" ale nebývá běžný, pouze některá svítidla (typu "kopyto"...) Z toho, co jste napsal, jsem nabyl dojmu, že při rekonstrukci nebyl použit předepsaný kabel a ani ten stávající nelze "upravit" do předepsaného stavu, protože normou JE ZAKÁZÁNO PŘEZNAČOVAT ZELENOŽLUTÝ OCHRANNÝ VODIČ, u ostatních barev je to povoleno.

Já doporučuji jiný postup. Je asi o něco zdlouhavější, ale nejspíš také jediný vede k nápravě chyby elektrikáře:
1) Po rekonstrukci el. MUSÍ následovat revize. Kontaktujte revizního technka, který revizi dělal, aby Vám to vysvětlil. Revizi je Vám povinna předat osoba, která el. instalaci dělala - je to POVINNÁ součást dodávky. Pokud nebyla revize provedena, je to problém té firmy, ne Váš a tedy Vaše "vyjednávací výhoda".
2) Pokud si revizi zadáte Vy, revizní technik zjedná sám na místě nápravu, nebo napíše revizní zprávu, která je úředním dokladem pro donucení elektroinstalašní firmy, aby na svoje náklady provedla nápravu takové KRITICKÉ CHYBY v elektroinstalaci.
3) nebojte se ceny revize. Odhaduji ji něco kolem 1000 Kč za celý byt a to je v porovnání s cenou el. instalace snesitelné.
4) pomůžete tím oddělit elektrikážské zrno od plev

Teoreticky by se mohlo jednat o dva okruhy ze zdroje pro led světlo, ale to by tazatel asi věděl, že tam něco takového je, tudíž předpokládám, že se jedná o rozvod 230V a pokud je ještě v záruce, tak postupovat podle mirektatra, pokud ne, tak najít krabičku a doufat, že tam je to správně.

Záruka se vztahuje na vady výrobku a trvá 2 roky. Pokud se jedná o vadu provedení el.instalace, ta nesmí svým provedením ohrožovat nikdy po dobu své životnosti.
Na každý výrobek určený pro EU trh musí být vydáno prohlášení o shodě. U el.instalace je to revize... viz výše :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru