Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pergola - sklon trámku

Dobrý den, pokud mám u pergoly postavené všechny 4 stojny a chci na ně položit trámky (střecha) pod určitým úhlem, jak změřím a vyřežu otvory v tom střešním trámku, aby to přesně sedělo? Jde mi o správný postup. To o co mi jde jsem zakroužkoval do obrázku. Děkuji

Předmět Autor Datum
Dobrý den,na stávající trámky si položíte trámek,tak jak tam později bude.Změříte mezeru u hrany trá…
Lubomír 16.12.2014 18:01
Lubomír
Sestav si to na zemi,ten přední příčný trám podlož podle požadovaného sklonu,na to polož podélné,nak…
Karel04 16.12.2014 18:22
Karel04
Já mám raději obrázky. Jestli vás dobře chápu, tak si ještě před montáží položím příčné trámky (na o…
peetrss 16.12.2014 21:54
peetrss
Dobrý den,chápete to naprosto přesně,takto to udělejte a bude vše OK.Ať se dílo daří.:-)
Lubomír 17.12.2014 10:11
Lubomír
asi takto, odměříte červenou svislici a přenesete ji jako modrou,
paul 17.12.2014 10:19
paul
No já to myslel jinak,většinou se na svislé stojiny položí přední a zadní příčný trámek a na ně se p…
Karel04 17.12.2014 17:31
Karel04
"Čili předek si podložíš na zemi třeba na 50 cm(podle požadovaného sklonu,tj.délky a úhlu) a zadní n…
Peetrss 18.12.2014 10:18
Peetrss
Ne,stojiny máš už snad ukotvené,prostě složíš ten vršek na zemi bez sloupků.Asi takto:QA6 Jde to i o…
Karel04 18.12.2014 11:05
Karel04
Už to chápu. Díky
Peetrss 18.12.2014 11:13
Peetrss
vždy si pripravíme šablónu (modlu) z tenkej dosky ktorá má rovnakú výšku ako rohy do nej sa urobia…
mj 22.12.2014 08:16
mj
Zkuste se kouknout na zahradni-pergoly-pristresky na těch stánkách jsou články a minule jsem tam naš… poslední
pergoly 03.03.2015 15:17
pergoly

Dobrý den,na stávající trámky si položíte trámek,tak jak tam později bude.Změříte mezeru u hrany trámku,to je ten rozměr,který zaříznete na protější straně,ůhel zářezu přenesete ůhelníkem,nebo pravítkem přes svislou hranu trámku na kterém bude dlab sedět.Zářez bude do ztracena na protější hranu trámku.Pomyslně vyříznete trojůhelníkový hranolek.Tesaři to dělají teslicí,sekera,která vypadá jako motyčka,chce to trošku fortel,ale nic tonení,nejsem tesař a také jsem to při stavbě nejen pergoly zvládnul,nebo vysekat širokým dlátem,pracnější.:-)

Sestav si to na zemi,ten přední příčný trám podlož podle požadovaného sklonu,na to polož podélné,nakresli kolmice,nařízni a vysekni dlátem.Pak to začisti a před sestavením natři.Já to mořil nějakým roztokem proti houbám a škůdcům a pak na zemi natřel vše 3x luxolem.Pak to jen sesadíš.Když to budeš natírat až hotové,budeš furt skákat po štaflích a všude nacákáš.

Já mám raději obrázky. Jestli vás dobře chápu, tak si ještě před montáží položím příčné trámky (na obr. "b") na zem tak jak budou skutečně stát, poté na ně položím trámek (na obr. "a") a zespodu na něj obkreslím trámky ("a") a nakreslené trojúhelníky vyříznu. Je to tak?

No já to myslel jinak,většinou se na svislé stojiny položí přední a zadní příčný trámek a na ně se pak pokládají ty skloněné podélné.Koukni třeba sem nebo sem na ty fotky.Čili předek si podložíš na zemi třeba na 50 cm(podle požadovaného sklonu,tj.délky a úhlu) a zadní na zem,na to položíš podélný,nakreslíš úhel zářezu,vyřízneš a vydlabeš,po kontrole ostatní stejně.
Jestli to bude pak volné bez střechy a viditelné,tak si i nařež ty šikmé konce,vypadá to líp.A po upevnění nahoře ještě vyztužit vzpěrami ze slabých hranolků-od stojin na příčné i krajní podélné hranoly.

"Čili předek si podložíš na zemi třeba na 50 cm(podle požadovaného sklonu,tj.délky a úhlu) a zadní na zem,na to položíš podélný,nakreslíš úhel zářezu,vyřízneš a vydlabeš,po kontrole ostatní stejně."

Tím myslíš to samé, co jsem nakreslil nebo se mýlím? Položím na zem levou (zadní) delší stojnu, v určené vzdálenosti od ní položím pravou (přední) kratší stojnu, na ně položím skloněný trámek v daném úhlu a obkreslím zespodu na ten skloněný trámek ty stojny a vyříznu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru