Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Papíroví trpaslíci

Nevzpomínáte si někdo ze " starších ",jak se dělali trpaslíci,kteří stáli proti sobě,drželi rámovou pilu a řezali dřevo?Celé to bylo vystřiženo z tvrdého papíru a postaveno na kachlových kamnech,jejíchž teplo zajišťovalo pohyb trpaslíků přes papírový kruh s lopatkami.Jako malý kluk jsem je viděl,ale už si nedokážu vybavit podrobnosti.

Předmět Autor Datum
nevzpominam, ale tyhle veci se IMHO delaji tak, ze zakladem je obdelnik volne spojeny v rozich - svi…
gilhad 31.10.2014 21:40
gilhad
Děkuji za odpověď.Ano,Vámi popisované je mi celkem jasné,vím jak to vypadalo a vím na jakém principu…
pamelnik 01.11.2014 19:24
pamelnik
Ano, na svislé ose od větrníku je udělaná klika, tedy oblouček k němu drátek k lokti jednoho trpaslí…
Prasak 01.11.2014 21:34
Prasak
Děkuji za rady. poslední
pamelnik 01.11.2014 21:41
pamelnik

nevzpominam, ale tyhle veci se IMHO delaji tak, ze zakladem je obdelnik volne spojeny v rozich - svisle strany trpaslici, vodorovna pila a "pod zemi" nejaka dalsi spojnice, kterou hybe ten kruh - prevedes otacivy pohyb na kmitavy tak, ze tam das nejaky tuzsi dratek, na jedne strane pichnyty do kola, na druhe do te spojnice (ci trpaslika, pily ...) a jak se kolo otaci, tak se trpaslici naklani tam a zpet.
Kolo se otaci, protoze ma po obvodu lopatky, at uz vlepene, nebo vystrizene, na ktere tlaci stoupajici teply vzduch. Chce to aby se trpaslici moc nevaklali v "pantech" ale zaroven se lehce okolo nich otaceli a vyladit spravne delku dratu.

Děkuji za odpověď.Ano,Vámi popisované je mi celkem jasné,vím jak to vypadalo a vím na jakém principu to funguje - teplo-kolo-převod otáčivého pohybu na kmitavý-klikovka.Otázka je,jak to co nejjednodušeji udělat ten převod..Už jsem slyšel radu-od hnacího kola drátek,který bude v daném místě vytvarovaný do oblouku,z kterého půjde spojnice na trpaslíka.Asi jednodušeji se to vymyslet nedá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru