Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neonové trafo 10KV

Dobrý den

není to přímo pro domácí potřeby, ale snažím se sestrojit si doma jakobuv můstek pro jeho sestrojení potřebuju trafo 230/10KV zaboha nemůžu v čr najít nikde takové trafo ani na internetu nejblíže tomu je toto polské : http://www.e-neony.com/index.php?a=prod&id_p=81,tr ansformator_fart_10000v_18ma nevěděl by někdo kde takové trafo hledat nebo jak situaci vyřešit ? ( nechci si doma takovou věc sám pájet přece jen 10KV zabíjí i při tak malém proudu jako se zde nachází cca 30mA )

Děkuji za odpověd

Předmět Autor Datum
Ve starších crt televizích bývaly vn trafa na feritovém jádře. Bylo to umístěné v takové kleci z ple…
čumil_old 30.10.2014 20:01
čumil_old
Děkuji zřejmě budu muset něco podobného zkonstruovat akorát z nových součástek jedná se totiž o Baka…
Ross 30.10.2014 20:14
Ross
Tak si kup novy, co ti brani: trafa-VN-_g40521231_10699.aspx Trafo do barevny TV ma na vystupu cca 3…
bahno 31.10.2014 10:11
bahno
Třeba tady pro inspiraci: jz2.html
martas38 30.10.2014 20:57
martas38
VN trafo z televize ovšem pracuje na frekvenci 15kHz. Jestli dobře chápu, tak tazatel chce napájení…
jirka44 31.10.2014 11:36
jirka44
Danyk v textu k zapojení píše: " Tlumivky omezí max. odběr žebříku ze sítě na 30A (jističi 16A trvá…
Zerozero 31.10.2014 18:08
Zerozero
zkusil bych pohledat trafo pro ohradíky sz30
paul 01.11.2014 09:50
paul
Problémem je, že tazatel chce zdroj schopný dlouhodobe udržet horíci vysokonapeťový výboj/oblouk, to…
Joseph 01.11.2014 10:55
Joseph
záležitosti kolem elektrického oblouku, dnes populárne označován za plasmu, je taková dnešní alchymi…
Joseph 01.11.2014 13:57
Joseph
Chci právě koupit nové trafo dostanu na to i finance od školy pouze jsem hledal co nejlevnější alter…
Ross 01.11.2014 16:33
Ross
No a nebylo by nejjednodušší oslovit nějakou firmu, co se zabývá výrobou neonových reklam? Takových…
Zerozero 02.11.2014 00:52
Zerozero
Jenze neonovej transormator je dost blbej a to hned ze dvou duvodu: 1) je mekkej a slabej. 10kV 18mA…
bahno jinde 02.11.2014 02:33
bahno jinde
malou hracku na peknym malym kousku feritu myslím že malou hračku, na peknym malym kousku feritu ud…
Joseph 02.11.2014 08:43
Joseph
Ani ne, vyleze to furt maly. Jenom se to musi vejit do jedny vrstvy, nebo je to komplikovany. Jinak…
bahno jinde 02.11.2014 09:13
bahno jinde
U malých rentgenů (zubařské nebo pojízdné k lůžkům) se používají integrované bloky VN trafo, usměrňo… poslední
Prim 02.11.2014 12:00
Prim

Danyk v textu k zapojení píše:
" Tlumivky omezí max. odběr žebříku ze sítě na 30A (jističi 16A trvá něco přes minutu, než při tomto proudu spadne)"
Asi se jedná o zařízení se značným výkonem.
To by asi vn trafo z TV nezvládlo.:-)
Teda, to je ale zařízení, které bych se skoro bál zapnout
i já. Hrát si s tím, je jak lézt do rozvodny vn.:x:

Problémem je, že tazatel chce zdroj schopný dlouhodobe udržet horíci vysokonapeťový výboj/oblouk, to samozrejme nejde se zdrojem malinkého výkonu.

Linkovaný web popisujíci rešení " Jakubův žebřík se 4 MOTy " problematiku jasne popisuje a nic víc k tomu není potreba dodávat. Maximálne data ohledem výpočtú, rozbor funce a popis jevu dle teorie.

Nic malého vymyslet nelze, proste to chce velikej výkon, pokud ale chce skutečne vymyslet neco malinkého, napred ať si vyhraje s teoretickým rozborem, zda je to možné a za jakých okolností, má to prej být bakalárska práce tak ať má co obhajovat.

proč tazatel zamíril do oblasti životu nebezpečné je nejasné, nakolik udáva že jde o bakalárskou práci, je osobou plnoletou a možní i poučenou z paragrafú o bezpečnosti práce na elektrických zarízeních takže zbytek je plne na v jeho rukou

... :puff:

záležitosti kolem elektrického oblouku, dnes populárne označován za plasmu, je taková dnešní alchymie, nikdo tomu porádne nerozumí co se deje, co s tím lze delat a co to umí.

Není tomu zas tak dávno co americký NORAD pri monitorováni Rusú, zjistil že v atmosfére docházi k miniaturních jaderným reakcím, v místech intenzívnich bourek byly zaznamenány záblesky gama vysokých energií, padla domenka že jde o anihilaci, poté to prej bylo potrzeno, ve výbojích prej docházi k vzniku pozitronú a následne jejich stretem s elektrony k anihilaci částic.

co na to ríci, všchno na vode, čisto čistá alchymie, neco jako chemie ve stredoveku, pripomína to scény z Werichova filmu Pekaruv císar, jak alchymista varí elixír života, skouší také ze švestek a s úspechem uvarí slivovici

ale k tématu, horení a shášení vysokonapeťového oblouku budou mit relatívne dobre nastudovanou energetici a zvlášť bych hledal materiály kolem vysokonapeťových vypínačú a odpojovačú, tato problematika je tam více než životne dúležitá, metod shášení oblouku je povícero a studie, co vznik a existenci oblouku ovlyvňuje, budou obsáhle

... :puff:

Chci právě koupit nové trafo dostanu na to i finance od školy pouze jsem hledal co nejlevnější alternativu jaké koupit ... vím že můžu použít MOT, tomu jsem se ale bránil kvůli přehřívání v tom je výhoda neonového trafa které to bez potíží zvládne a ano potřebuju aby to bylo napájeno ze sítě tedy 50 HZ :) a jsem z fakulty energetiky takže princip i teorii si myslím chápu a z elektřiny i když o takovém napětí nemám jakožto energetik strach nýbrž respekt :) všem děkuji za názor ale nejraději bych přímo ten neonový transformátor o to mi šlo kde ho krucinál sehnat :D

Jenze neonovej transormator je dost blbej a to hned ze dvou duvodu:
1) je mekkej a slabej. 10kV 18mA je furt jenom 180W. Zadna velka hitparada.
2) ma maly napeti. 10kV v normalnim suchym lufte je 3.3mm pruraz. Tedy minimalne zacatek zebriku musi bejt sakra blizko u sebe a oblouk vyvlaje velmi brzo.
No a za treti, to ale nema s tim neonovym trafem tak moc spolecnyho, v dnesni dobe konstruovat trafo na 50Hz musi mit sakra duvod a ten tady nevidim. Resp. je nejakej zasadni duvod, proc sit neusmernit a nejakym budicem nerozstridat na rozumnou frekvenci, ktera z velky kravy s kilama plechu udela malou hracku na peknym malym kousku feritu?

malou hracku na peknym malym kousku feritu

myslím že malou hračku, na peknym malym kousku feritu udelat nelze protože rozmery vinutí s ohledem na potrebné vzdálenosti a potrebný počet komúrek vyjdou stejne veliké. Do 1KV by to snad šlo udelat relativne malé ale u vyššího napetí malé rozmery končí. Malé rozmery provedení u zdrojú VN ve spotrební elektronice jsou dány použitím násobiče, to Tebe nepripadá do úvahy.

Napada mi že podobný problém musí rešit a nejak vyrešili u rentgenových prístrojú, existují i pomerne malé prístroje, tak možná zapátrat tímto smerem, jak tam je rešen zdroj VN.

... :puff:

Ani ne, vyleze to furt maly. Jenom se to musi vejit do jedny vrstvy, nebo je to komplikovany. Jinak treba ty dnesdni(spis uz vcerejsi, ale ne predvcerejsi) vn TV trafa maji na konci opravdu jenom diodu, maximalne zdvojovac napeti, zadny mnohonasobeni se tam dneska nekona.
Nekde se mi tu valelo jedno panasonacky, rozkuchany, i s dobastlenym budicem. VF VN je sranda, chytat oblouk minci v ruce, nebo i hodne rychle pres nej prejet holou rukou, svitit si zarivkou v ruce drzenou a tak :puff:

U malých rentgenů (zubařské nebo pojízdné k lůžkům) se používají integrované bloky VN trafo, usměrňovač, rentgenka v jedné krabici. Izolace je buď olej nebo zalito v silikonu. Pro výkony 50 - 100 kW je VN trafo s usměrňovačem v rozměrech cca 40x40x30 zalité v silikonu a celý generátor včetně síťových zdrojů, filtrů, budicích střídačů a řízení se vejde do 50x80x80. Tedy jako menší pračka. Na síťové frekvenci už nejméně dvacet let nic neběží, střídače pracují na 40 - 200 kHz. Výstupní napětí je do 150 kV, rozpůlených proti zemi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru