Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrocentrála + měnič + akumulátor, jak na to?

Hezký večer,

prosím o radu. Na chalupě, kde je zcela nereálné zbudování elektrické přípojky, máme centrálu Heron EGM 30 AVR, plus všude po domě staré rozvody na 230 V. Aktuálně centrálu pouštíme každý večer, i čistě kvůli svícení, což je pochopitelně dost neekonomické. V různých diskuzích jsem se dočetla o možnosti napájet z centrály při běhu akumulátory, které pak lze použít jako záložní pro nějaké to skromné svícení. Moc by se mi to zamlouvalo, problém ale je, že nechci po domě natahovat nové LED rozvody (také kvůli tomu, že nám v rodině studené ledky vadí). Poradí někdo s konkrétním výběrem akumulátoru a měniče pro užití stávajícího 230V obvodu? Nikdo z nás se nevyzná v tom, co shánět. :/

Podotýkám, že jde o klasickou víkendovou chalupu, čili zde přibývá i otázka, zda dané akumulátory snesou nárazové používání, chlad, apod.

Předem děkuji za reakce.

Předmět Autor Datum
Pravda by se nahlas říkat neměla, ale můžeš použít autonabíječku, akumulátor 12 V 65 až 180 Ah a měn…
šamponek 28.10.2014 05:57
šamponek
Autonabíječku netřeba, tyto centrály mají 12V výstup, s pětapadesátkou jsem nabíjel trakční aku přes… poslední
Martin79 28.10.2014 08:50
Martin79
Jednoduché řešení samozřejmě existuje (akumulátor, LED, zvláštní rozvod 12nebo 24V), ovšem vaše podm…
jirka44 28.10.2014 07:55
jirka44
Není to složité pro toho kdo se v tom vyzná :-) Dělal jsem něco podobného pro kamarádovu sestru. Led…
Ara 28.10.2014 08:26
Ara

Pravda by se nahlas říkat neměla, ale můžeš použít autonabíječku, akumulátor 12 V 65 až 180 Ah a měnič napětí 300 až 1000 W, jenže jak někdo vysleduje, že se tam večer svítí bez hluku elektrocentrály, což je patrné i na velkou vzdálenost, ještě za tepla v noci z neděle na pondělí vám někdo celou sestavu ukradne.

Jednoduché řešení samozřejmě existuje (akumulátor, LED, zvláštní rozvod 12nebo 24V), ovšem vaše podmínky ho vylučují. Měnič na 230V a trakční akumulátor (popřípadě dobíjený solárními panely) lze použít také, ale je to méně výhodné z hlediska zbytečných ztrát. Konkrétní návrh nelze udělat bez znalosti celkového příkonu napájených zařízení.

Není to složité pro toho kdo se v tom vyzná :-) Dělal jsem něco podobného pro kamarádovu sestru. Ledky jsem připojili na původní rozvody, které jsem v rozvaděči oddělili od 230V.
Problémem, na který se moc nemyslí je odpojovač při poklesu kapacity akumulátoru. Pokud se vybije pod 50% jmenovité kapacity, radikálně se mu zkrátí životnost. S výhodou lze použít tvz. solární regulátor (z Číny za cca 200,- Kč).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru