Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem topn kabel na polykarbonatovou strechu. ano ci ne?

Zdravíčko kutilové.
Resim ted otazku jestloi ma cenu instalovat na polykarbonatovou strechu topne kabely na rozmrzani snehu. Mam zimni zahradu pred jedinym oknem do kuchyne a pokud v zime napadne snih, tak budu mit v mistnosti tmu. Chtel bych na polykarbonat v mistech uchyceni ke krokvim natahnout topne kabely. Jen si nejsem jisty, jestli to pomuze a jak bych je mel umistit. na kazdou krokvi bych dal asi drat ve dvou radach a pak ho stahl do okapu. Myslite, ze je to vhodne? Ktery kabel vybrat? nejspis by to chtelo UV odolny s vykonem 20W na metr.

Poradite? diky

Předmět Autor Datum
Zapomente na to, nema to reálný smysl, jen vyhozene penize. Jak na pořízení, tak na provoz (zejmena… poslední
Al2 07.10.2014 01:14
Al2

Zapomente na to, nema to reálný smysl, jen vyhozene penize. Jak na pořízení, tak na provoz (zejmena bez hygrostatu).

Tyto kabely ma smysl instalovat pouze na jižní straně A v pripade velke plochy střechy A opatrene okapy ve velke delce A svedene do jedne roury. A to jen jako ochranu okapů (či rýn chcete li) pred váhou ledu, který vznika ze sněhu jeho "natavenim" slunickem na jizni strane pres den a zledovatenim po jeho "západu". Na severni straně toto nehrozí.

Na severni straně to tedy vubec nereste, i tech 20 W/m je prilis málo (obvyklé je 9W/m a ne nahodou, je to tak akorat, aby okolo kabelu zůstala fuka, kterou muze ze strechy volne odtekat voda) na to, aby to v mrazu vse rozmrzlo, rozpustilo se a odteklo VSECHNO pryc z cele plochy toho polykarbonatoveho zastřešení a pustilo svetlo do okna. To je utopie. Zde kdyz nachumeli, vemte kostatko a smette snih z te strisky. Hotovo.

Na jizni strane to ma smysl jen jako ochrana okapů a svodů, aby slunickem pres den nataveny snih se večer nepremenil na tezky led a neurval z háků okapy/rýny. Pritom ten odporovy kabel musi byt sveden svodem az dolů pod uroven "geigru". Pokud nebude "system" vybaven hygrostatem, budete jen zbytecne palit elektriku. Tech 20 W/m je tak jako tak prilis málo, aby to celoplosne rozpustilo sníh, i zimní slunicko ma větší silu. Bud ten snih slunicko rozpustí samo, nebo jej sundate kostatkem. Odporovy kabel sam o sobe neudela to, co od nej očekáváte, tedy ze by sam o sobe rozpustil ten snih z cele plochy zastreseni, jen zajisti v bezprostřední vzdalenosti od něj odtok vody...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru