Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zvedlá podlaha za dveřmi

Dobrý den, prosím o radu, jak bez velkých stavebních prací zajistit podlahu v předsíni. Je to na staré chalupě, kde se v zimě netopí a zřejmě promrzá. Hned za vstupními dveřmi je zvedlá podlaha asi do vzdálenosti 1 m od dveří, takže dveře drhnou o dlaždbu. Podlaha se skládá ze starých dlaždic, které jsou zřejmě jen na písku. Soused si udělal podlahy, dal nové dlaždice a už v nich má vyrytý půlkruh, jak se mu to zvedlo. Já plánuju novou podlahu až někdy v budoucnu, ale ty dveře mě štvou, že s nimi nejde pořádně hnout. Mohl bych jenom ubrat písek pod dlaždicemi, ale myslím, že v zimě by se to zase zvedlo. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli to mám odkopat a něco tam vložit? Polystyren nebo tak něco? Díky za rady.

Předmět Autor Datum
Při změně teploty dolů se zvětšuje objem jen vody, čili sucho a beton jsou řešení.
kejki 06.10.2014 23:36
kejki
souhlas poslední
sHpy00n 10.10.2014 21:00
sHpy00n
Pokud prozatim, zvedl bych dvere na pantech. Pak bych dal do poradku prah, aby to nepodmrzalo a neta…
Kocour99776 09.10.2014 12:32
Kocour99776
Tak dveře na pantech zvedám při každém otevření. Trvale podložené na pantech být nemůžou, protože by…
bsa 09.10.2014 13:18
bsa
Pamatuji si, když jsem ještě jako kluk jezdil k babičce a dědovi na prázdniny, tak u vchodových dveř…
Matyas xl 09.10.2014 13:41
Matyas xl
No tak dveře bych samozřejmě podříznout mohl. Ale jsou to pěkné staré dveře, zdá se mi škoda je řeza…
bsa 09.10.2014 14:09
bsa
Provizorně a jednoduše je možné asi jen snížit podlahu. A o kolik cm se to zvedá?
Matyas xl 09.10.2014 14:25
Matyas xl
Je snad zvedlá jenom asi jeden centimetr, nebo tak nějak. Já jsem myslel, že bych odebral těch pár d…
bsa 09.10.2014 14:39
bsa
Musíte odizolovat výstup ven, vykopejte práh nebo kolem prahu, dejte tam alespoň nopku. Nevím, jestl…
Kocour9976 09.10.2014 15:26
Kocour9976
Zkus odebrat ten písek... 1cm skoro ani nepoznáš. Musíš to udělat do ztracena, aby to plynule navazo…
Matyas xl 09.10.2014 15:34
Matyas xl
No já to zkusím trochu odebrat. Ono to teda zas tak úplně jednoduché není. Ten písek je za ty desítk…
bsa 09.10.2014 15:49
bsa
Je otázka, jestli to nebyl původně beton a je to po desítkách let jako písek nebo to bylo obráceně :…
Matyas xl 09.10.2014 16:26
Matyas xl
No je to víc než sto let starý barák, ve kterém se v zimě topí jen o víkendech. Zkusím to v sobotu t…
bsa 10.10.2014 07:53
bsa

Pamatuji si, když jsem ještě jako kluk jezdil k babičce a dědovi na prázdniny, tak u vchodových dveří ( v klasické roubence ) byl vysoký betonový práh...možná tak 15cm. Několikrát jsem se o něj klopýtnul, když jsme se tam honili. Jednou to taky bylo i s tím, že jsem se tam málem přerazil když jsem táhnul košík z bramborami. Tenkrát jsem ty brambory vysypal a byly i pod dveřmi, které se daly normálně zavírat a otevírat takže mezera kolem 10cm. Nemohlo to být přesně z tohoto důvodu? Takže nešlo by trochu ze spodní strany seříznout dveře?

No tak dveře bych samozřejmě podříznout mohl. Ale jsou to pěkné staré dveře, zdá se mi škoda je řezat, zvlášť když pomyslím, že se třeba při větších mrazech podlaha znovu zvedne ještě o kousek výš. Raději bych udělal něco s podlahou, byť i provizorně. Tedy raději provizorně, protože na novou podlahu a izolaci nejsou jaksi žetony momentálně.

Je snad zvedlá jenom asi jeden centimetr, nebo tak nějak. Já jsem myslel, že bych odebral těch pár dlaždic, ubral pod nimi písek, zase zarovnal a dal dlaždice zpátky. Sice už to asi nebude takové, ale aspoň nebudou drhnout ty dveře. Jenomže když už to bude jednou rozebrané, jestli bych to neměl třeba ještě vykopat do hloubky a dát tam "něco". A což teprve, kdybych chtěl dát jednou novou dlažbu. Soused to udělal a už má v nových dlaždicích krásně vyryté drážky.

Musíte odizolovat výstup ven, vykopejte práh nebo kolem prahu, dejte tam alespoň nopku. Nevím, jestli je to zvenku vyspárované ke dveřím a to může i spodní voda jít do kopce. Prostě pokud neuděláte izolaci nemá smysl řešit podlahu. Odkud tam jde ta voda? Jde spodem přes dveře nebo vzlíná apod. Pokud přes dveře, tak vykopat práh nebo před prahem s přesahem alespoň půl metru vlevo a vpravo, položit nopku, případně drenážku apod. Záleží na místních podmínkách. m.

No já to zkusím trochu odebrat. Ono to teda zas tak úplně jednoduché není. Ten písek je za ty desítky let skoro jako beton. Navíc se těch dlaždic musí odendat víc, než jen ty zvedlé a některé jsou již popraskané, nicméně OK, za pokus to stojí, třeba se to pak ani nezvedne.
Uvažoval jsem, že bych třeba dal nové dlaždice jenom v prostoru kolem dveří, ale napřed se nějak zabezpečit proti tomu zvedání.

Je otázka, jestli to nebyl původně beton a je to po desítkách let jako písek nebo to bylo obráceně :-). To je ale v podstatě jedno. Počítej s tím, že pokud to odebereš pod dlaždicemi, stejně se to bude zvedat, ale nebude to vadit při otevírání. Je to tam z principu špatně udělaný. Ať se daří.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru