Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lednice ARISTON - tvorba ledu

Máme kombi lednici ARISTON,asi 3.5 roku.Posledních pár týdnů se neustále tvoří led -asi uprostřed lednice,prakticky do 2 dnů po odmražení se opět začne tvořit led-silný.Dnes je to asi 3 dny po odmražení a opět je tam už led asi 1cm silný a bude několik centimetrů,asi mezi první a poslední poličkou-celý ten prostor,je silná námraza.odtokový kanálek je čistý,hadičky vyčištěná a led do toho kanálku ani nezasahuje.Nevíte co to je a jak se to dá odstranit?i mrazák se zdá ,že se tam tvoří hodně námrazy,už po 3 dnech je to hodně pokryté námrazou,někde hodně silně.Moc díky za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Aby se mohla v lednici vytvořit silná námraza, musí být v lednici také dost vzdušné vody. Pokud nebu…
Zerozero 02.10.2014 07:58
Zerozero
moc děkuji za rady,budeme muset někoho zavolat,to odmražování určitě nefunguje,ten led se tam vytvoř… poslední
pajinka111 02.10.2014 08:31
pajinka111

Aby se mohla v lednici vytvořit silná námraza, musí být v lednici také dost vzdušné vody. Pokud nebude dost vody, nemůže být námraza.
Z toho vyplývá, že například netěsní dveře lednice. Pokud bylo zjištěno, že dveře těsní, nutno hledat jiný důvod.
B
Jedním z důvodů, může být vkládání potravin, obsahujících velkou vlhkost bez obalu, například zeleniny, otevřené nádoby s potravinami a podobně.
Dalším a pravděpodobným důvodem, je časté chození do lednice a
vysoká vlhkost v místnosti, čímž se často pouští vlhkost do lednice, kde se chladem okamžitě vysráží.

Ale to by ještě u moderní lednice, pokud nejde o nějaké extrémy nemělo vadit. Lednice mají funkci samoodmrazování.
To znamená, že lednice má zvláštní termostat se dvěma čidly.
Jedno čidlo snímá teplotu uvnitř prostoru a druhé čidlo snímá teplotu samotného výparníku v zadní stěně.
Vychází se z předpokladu, že v lednici nemá poklesnout teplota až k nule. Tedy pokud je na výparníku led, znamená to, že teplota výparníku je blízká nule a tedy výparník ještě prostor chladí i bez chodu agregátu.
Termostat tedy vyčkává až teplota výparníku (zadní stěny) vystoupá nad nulovou teplotu a až potom dovolí sepnutí agregátu. Tím je zajištěna funkce samoodmrazování.
Tedy lze usoudit, že pokud nedochází k nějakým extrémům ohledně velmi vysoké vlhkosti v lednici, pravděpodobně je závada ve funkci samoodmrazování, tedy v termostatu, jeho části snímající teplotu výparníku. Termostat správně nevyhodnotí námrazu výparníku a dovolí sepnutí chlazení před odtátím námrazy.

Únik chladiva se projevuje jinak. Při zapnutí kompresoru výparník nechladí po celé ploše, ale jen na malé části plochy, zpravidla u okraje, kde do výparníku vstupuje chladivo. Ne uprostřed. Ale i v tom případě by automatika odmrazování měla námraze zabránit.
Zavolal bych odborníka k posouzení a případné výměně termostatu. U lednice s elektronickým termostatem, je možné, že termostat umožňuje i jeho pouhé seřízení. 8-)

moc děkuji za rady,budeme muset někoho zavolat,to odmražování určitě nefunguje,ten led se tam vytvoří ve velim silné vrstě během pár dní,ještě to není ani týden po odmražení a na spodní straně už má krusta velkého lesu víc než 1.5cm a klidně se udělá i víc než 10cm..
KAŽOPÁDNĚ JE NĚCO ŠPATNĚ.. DÍKY
Až to vyřešíme písnu čím to bylo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru