Předmět Autor Datum
Hmm, som značne skeptický, never všetkému blábolu co kto, kde, napíše, profesionálny plazmový horák,…
Joseph 25.09.2014 18:42
Joseph
Dakujem za nazor, nieco podobne som si myslel, len ma zaujimalo ci to nahodou niekto nemal v ruke. T… poslední
Matfej 25.09.2014 19:42
Matfej

Hmm, som značne skeptický, never všetkému blábolu co kto, kde, napíše, profesionálny plazmový horák, súčasť súradnicového rezacieho stroja, plechy do 12 mm, potrebuje zdroj tlakového vzduchu 6 Barr a stejne je občas problém so zanášaním horáka odpareným kovom, horák je v stabilnej výške nad materiálom, má stabilnú reznú rýchlosť.

Predpokladám ale že ako plazmový horák na rezanie tenkých plechov, zariadenie poslúži i keď použiteľnosť oproti deklarovaným tvrdeniam, na hrubšie materiály bude značne obmedzená

Výrobca zariadenia to nepriamo píše:

Řezná rychlost ocel. plech 2 mm : do 7 mm/s

Výkon zariadenia, max 3,5 k Watt, pre účely zvárania, predurčuje použitie na tenké materiály, do max 4-5 mm, neviem si ale predstaviť kvalitu zvaru, nakoľko neexistuje solídna ochrana nataveného materiálu pred stykom s kyslíkom obsiahnutým v atmosfére. Ten je dôvodom prečo existujú metódy zvárania v ochrannej atmosfére argónu pripadne zmesy argonu a CO2, prípadne čisto CO2 i keď tam už nejde iba o ochranu pred kyslíkom, uhlík už vstupuje do chemických dejov, podobne ako struska roztaveného obalu pri zváraní elektródou. Aký je pórovitý zvar ak je obal elektrody navlhnutý alebo ak prievan odfukuje plyn od hubice zváracej pistole poznáš, ak máš nejakú skúsenosť so zváraním.

Je teda otázkou aká bude kvalita zvaru, ak materiál v podstate nemá ochranu pre atmosférou a pritom teplota plazmy, 7-8 tisic st C, je výrazne vyššia oproti teplote el. oblúka, cca 4 tisíc st C.

Zrejme nejaká snaha o ochrannú atmosféru tam asi je, vyvodzujem podľa zmienky o liehu ... snáď na drobnučké záležitosti to môže stačiť ale aby to nahradilo zváračku, s tým v žiadnom prípade nepočítaj ...

... :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru