Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem praskliny v betonové podlaze

Hola,
původni majitel domku dělal před pár lety nové podlahy. Na ty dal OSB desky a na to koberec.
Dnes jsme koberec i s OSB sundali. Beton je pěkně rovný, suchý. Pouze je v něm několik mm široká prasklina téměř po celé délce místnosti (4 x 7 m má ta místnost).
Je to něco, čeho bych se měl bát nebo to nějak řešit? Chci na to položit hobrové čtverce, parozábranu a plovoučku. Jen nevím, jestli to mám nechat tak nebo ty spáry nějak vylít či co.
Může být, že chybí dilatace, že těch 7m je prostě moc, tak si holt beton udělal dilataci sám?
Díky.

Předmět Autor Datum
dilatace je zmena objemu/rozmeru teplotou, u podlahy nepripadá do úvahy, když praská je to púsobenim… poslední
Joseph 15.09.2014 15:27
Joseph

dilatace je zmena objemu/rozmeru teplotou, u podlahy nepripadá do úvahy, když praská je to púsobenim tlaku, tedy jeho opaku - tahem.

Beton má pomerne velikou pevnost v tlaku a mizernou v tahu, to je dúvod proč se do betonu dávaji ocelové tyče. Kde se múže objevit tah musí být ocelová výstuž která tah zachytí.
Podle polohy spáry jde určit jak se to stalo, že tam vzniknul tah, obvykle u podlahy docházi k poklesu vrstev pod betonem.

Proč se tak deje u Tebe nevím, ale u staveb je nejčastejší príčinou že se neco deje se spodníma vodami, nebo se samotnými základy. Nepíšeš ale nic o tom, na čem beton leží, zda je jenom tak plácnutej na neco, nebo je nejak svázan s nosnými prvky stavby. Kdyby nebyl uložen na nosných zdech, základy s tím nic nemají a nic nereš, zaplácej spáru pružným tmelem a dlabej na ní.

Pokud by ale beton ležel na nosných zdech, chtelo by sledovat zda je to dále ve vývoji, nebo je to ustálené, pokud by to ustálené nebylo, bylo by to zlé.

... :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru