Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nový počítač, restartování modemu, problém s kolísáním proudu

Čau lidi
Chtěl jsem se zeptat, od té doby co jsem si pořídil nový počítač (silnější než ten starý) se dost často sám od sebe restatruje modem a vypadne internet (Když jsme volali k týpkům od netu tak se z jejich strany nějak na to mrkli a řekli nám že nám kolísá proud(nebo napětí nebo či co)). Četl jsem už zde spoustu dotazů o podobném problému, ale u nás je to tak že můžeme mít v baráku zapojený a v chodu cokoliv od televize, PC, mražáku, pračky, myčky, rv konvice a nikde se to kolísání znatelně neprojevuje (jističe taky držej) pouze na tom modemu že se restartuje. Zkoušel jsem ho dát do jiné zásuvky, bohužel bez změny.Přemýšlel jsem vyřešit to záložním zdrojem protože mě nic jiného nenapadá(jedině ještě porucha modemu). Chtěl jsem Vás tedy poprosit o názor nebo radu ohledně tohoto problému.
Za odpovědi předem děkuji.

Předmět Autor Datum
Třeba je jenom problém v napájecím adaptéru. PC poradna je těsně vedle.
karel 12.09.2014 16:30
karel
Jenže do modemu nevede 230V, proto je tam trafo na cca 12V. Takže pokud je někde problém s napájením…
Wolve 12.09.2014 16:34
Wolve
Ked zapojis ten PC na inu fazu (do inej miestnosti) tak sa to deje tiez? Ako prve by som hladal prob…
MM.. 12.09.2014 17:38
MM..
Všem moc děkuju za rady, zkusím si sehnat jiný adaptér a vyzkoušet to. Jinak PC jsem do jiné místnos…
Frenkee 13.09.2014 02:11
Frenkee
A kolik je to napětí? Nedaří se to změřit? Ty výpadky mají něco společného? Třeba když zapnete vysav…
Nol 13.09.2014 08:26
Nol
Problém nemusí být napájecí adaptér ale jeho síťová vidlice. Naše evropské vidlice mají nejakou roz…
Joseph 13.09.2014 08:57
Joseph
Blbost blbost.... Změřit trafák jestli při zátěži dává správnou šťávu a pokud je trafák OK tak bude…
IkaSGC 13.09.2014 09:04
IkaSGC
Zkusil jsem vyměnit adaptér ale i přesto se modem restartoval. Shodou okolností jsem i vysával a při…
Frenkee 13.09.2014 17:33
Frenkee
Jak říkám... Kolísání v síti je téměř nemožné. To by jsi musel mět buďto v hodně špatném stavu rozvo…
IkaSGC 14.09.2014 09:20
IkaSGC
jsme volali k týpkům od netu tak se z jejich strany nějak na to mrkli a řekli nám že nám kolísá prou…
Joseph 14.09.2014 09:51
Joseph
Na problémy s napájením je nejvhodnější pořídit nějakou line-interactive UPSku, jejich ceny už příje… poslední
touchwood 14.09.2014 10:58
touchwood

Ked zapojis ten PC na inu fazu (do inej miestnosti) tak sa to deje tiez? Ako prve by som hladal problem v napajacom adapteri modemu, ale mozes mat nahovno rozvody v byte (hlavne ak su to este socialisticke hlinikove, elektrikar to moze podotahovat, alebo niekto kto je schopny vypnut spravny istic)

Všem moc děkuju za rady, zkusím si sehnat jiný adaptér a vyzkoušet to. Jinak PC jsem do jiné místnosti nezkoušel zapojit, ale zkoušel jsem zapojit modem do jiné místnosti a pořád se restartoval.

Problém nemusí být napájecí adaptér ale jeho síťová vidlice.

Naše evropské vidlice mají nejakou rozteč a nejaký prúmer kolíku, existují ale na zemekouli i normy jiné a ty mají síce rozteč témer identickou ale prúmer kolíku je mají mírne jiný, tenší a navíc kolík není kovový po celé délce, vodivý je pouze konec.

Malý náhled do variant síťových vidlic

To potom stačí kousek rozdrbaná zásuvka a sítový adaptér chvilema stráci spolehlivý kontakt, samozrejme toto krátkodobé a časté odpojováni a pripojovaní nenápadne ale spolehlive likviduje elektroniku napájecího adaptéru. Takže zakoupení adaptéru nového múže situaci načas vyrešit a problém se múže za pár mesícu opakovat jak zároveň nevyrešíš stabilní a spolehlivý kontak vidlice s kontakty v zásuvce.

.... :puff:

Zkusil jsem vyměnit adaptér ale i přesto se modem restartoval. Shodou okolností jsem i vysával a při tom modem normálně držel, nevypadá to že by to bylo závislé na tom co je zrovna v chodu. Asi bude něco špatně v modemu nebo v zásuvce.
Všem moc díky za rady.

Jak říkám... Kolísání v síti je téměř nemožné. To by jsi musel mět buďto v hodně špatném stavu rozvody doma a nebo by musela být porucha na rozvodné síti. Každopándně by jsi po poznal i na ostatních spotřebičích. Pokud je ten modem nějaký zyxel tak bych se nedivil. Hlavně černý zyxel od O2 s oblibou dělal tyhle věcičky. Aktualizuj tam firmware a uvidíš.

jsme volali k týpkům od netu tak se z jejich strany nějak na to mrkli a řekli nám že nám kolísá proud(nebo napětí nebo či co

tak nevím co máš za modem, no týpci od netu nedokážou na bežných modemech nijak monitorovat kolísáni proudu (nebo napětí nebo čeho), takže Tvrzení o kolísaní od týpků od netu je totálni hloupost.

Týpci od netu múžou maximálne tak videt v log-u, že se Tvúj modem často restartuje a to je múže vést k domnence že u Tebe docházi ke krátkodobým výpadkum napájení. Je to sice častá príčina restartú ale né jediná.

... :puff:

Na problémy s napájením je nejvhodnější pořídit nějakou line-interactive UPSku, jejich ceny už příjemně poklesly a menší modely (vhodné na méně žravá PC nebo na zálohu routerů a podobného síťového "smetí") se dají pořídit už okolo 1300Kč: http://www.czc.cz/eaton-5e-500i/146090/produkt?gcl id=Cj0KEQjw-dSgBRDb0oOl9MzxqMEBEiQAkHqy-fseNjZWXWB x-Nr8hyOKkI34c3JLYgGISwIm1cyYJPoaAn3U8P8HAQ

Obecně bývá problém prakticky se všemi "čínskými" routery (včetně těch značkových typu Asus apod.), které mají jen běžný stabilizovaný zdroj do zásuvky. To by mělo stačit, nicméně v reálu nestačí, opravdu stačí mírný pokles napětí (např. sepnutí motoru, trouby apod.) a router jde do restartu nebo se sekne, pokud nemá watchdog. Moje zkušenost je taková, že po nasazení byť jen prastaré off-line UPS se spolehlivost zlepší minimálně 10x (uptime jde z průměrných 3 dnů na 30+, aktuálně mám běžné krabičkové routery běžící 300 dní). První liga jsou samozřejmě routery s integrovaným DC-DC měničem (např. Mikrotik)...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru