Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak seřídit nábytkový pant?

Potřebuji u nábytkové sestavy seřídit dveře skříně. Dveře v horní části nedoléhají ke korpusu asi 15mm. Skříň je osazena panty (viz obrázek) - horní šipka je pro náklon dveří do strany to už jsem zjistil. Jak ale seříditt dveře ve směru viz 2x šipka. Při povolení dvou upínacích šroubů není možnost seřízení do stran.
Znáte někdo tento druh pantů a jak se seřídí do strany?

Předmět Autor Datum
a stojí ta skříň rovně?
paul 08.09.2014 09:05
paul
stojí byla vyrovnána - je vidět rozšiřující se mezera mezi dveřmi a korpusem
kpz3 08.09.2014 09:30
kpz3
To jako že nahoře je mezi korpusem a dvířkama u zavřených dvířek mezera 15mm? To je možné jen v příp…
Matyas xl 08.09.2014 10:05
Matyas xl
Je to starší nábytek, mezera vznikla po stěhování a nové instalaci. Dveře se nevyndavaly
kpz3 08.09.2014 10:10
kpz3
jestli jsou nartané spodní části stejně, tak bych odepnul dveře a zkoumal část na korpusu.
kejki 08.09.2014 10:12
kejki
Oddělej si dvířka od korpusu a porovnej si tvar horního a spodního pantu na dvířkách, jestli tam bud…
Matyas xl 08.09.2014 10:21
Matyas xl
Jedná se o nějaký druh "úhlového závěsu", kde se mezera nenastavuje seřizování do boku ale jen odtah… poslední
Henessy 08.09.2014 21:26
Henessy

To jako že nahoře je mezi korpusem a dvířkama u zavřených dvířek mezera 15mm? To je možné jen v případě - pokud se jedná o takové ty zaklapávací panty, že to je špatně zacvaklé,nebo ta podložka je našroubovaná v jiných místech nebo je pant nějak poškozený...ohnutý. Normální korekce je tak +- 3mm. To je nový nebo nějaký starší nábytek...ale podle fotky asi nějaký starý. Dříve to bylo OK a časem se ta mezera začala zvětšovat nebo se to stalo po nějakém stěhování a novém smontováním?

Jedná se o nějaký druh "úhlového závěsu", kde se mezera nenastavuje seřizování do boku ale jen odtahováním a přitahování šroubu v místě šipky.(Dveře dělají dvojí pohyb, odtahují se od bočnice a zároveň otevírají.) Toto má vliv na táhla, které zajišťují přitažení dveří k boku skříně při zavření. Nějaká mezera jako na fotce je při otevření normální. Při zavření by se ale měly dveře přirazit a mezera nesmí být. Je třeba se podívat, jestli jsou táhla v pořádku, nejsou vyskočené, zkřivené.....
Tyto závěsy mají být lepší při uzavírání, protože klasické musí mít i v uzavřeném stavu mezeru, jinak by se při otevírání poškozovaly hrany. U úhlových závěsů k tomu nedojde, protože dveře se při otevírání zároveň odtahují od bočnice. Že byste si toho dříve nevšiml? Rozhodující je stav při uzavření dveří.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru