Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Velamous kliky s klínkem

kurt: máš pravdu - přes kousek prkénka. Spíš tvrdého, mékké se do klínku zaboří nebo praskne. Špalíček bukového nebo i smrkového dřeva přenese úder na matici měkce. Matice musí být samozřejmě povolená, aby byl pohyb klínku ven možný. U tvrdého klidně po létech, u měkkého raději přes léta dřeva, příčným řezem na klínek.

Nebo je také možné do klínku do strany se závity bacit přes kousek měkké měděné tyčky, aby je to nezmačkalo, případně menším kladívkem přímo do klínku, ale přesně. Nebo když se těžko trefuje, tak si pomoci kouskem železa (kousek plochého železa, kombinačky naplocho, atd.) přiloženým na klínek a kladivem udeřit na železo co nejblíž klínku

Nebo je také možné na klínek v nouzi přiložit ostrohrannou dlažební kostku z chodníku a přes ní do klínku bacit větším šutrem, protože zaobleným kamenem se do klínku těžko strefíte přesně shora. Poku se závity klínku pomačkaly a nejde na něj našroubovat matice, je třeba klínek vyměnit za jiný, nebo pokud máte závitník a závity nejsou zmačkané moc, dají se obnovit. V nouzi například jehlovým pilníčkem, nebo na výletě daleko od domova třeba i pilníčkem z manikůry.

Na delší výlet je možné si do krabičky s lepením na duše přidat k náhradnímu ventilku i náhradní klínek a spojku řetězu. Je to vzácné, ale někdy se u starých kol stane, že vypadne klínek nebo spojka řetězu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny