Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení rozvaděče

Fakt nemáš proč se stydět, protože by to mohl být dobrý nápad pro kolegy z ČEZu, jako bonus pro kvalifikované zákazníky : :-)
1) elektřina zdarma, ale málo : Jistič pro HDO je zapojen ještě před elektroměrem a pokud by byl přiveden do podružného rozvaděče, máte k dispozici trvale 2 až 6A zcela zdarma :-D
2) pokud jste nenažraní a spojíte přívod od jističe HDO s nulákem, jistič vypadne, HDO přestane pracovat a přepne elektroměr na levný tarif. Pak sice nebude ohřívat bojler, ale dáte jej "napřímo", když už je tarif "příznivý" :-D

Ne, takhle to jistě není.

Podle směru vedení kabelů lze usuzovat, že v dotazu zmíněná "desítka" a "dvapětka" jsou jediné, kterí jdou od elektroměru? Lze ověřit, že v elektroměru není nějaké pomocné relé? Poznalo by se to podle dalšího jednofázováho jističe, který není zablombován. Ne? Pak tedy 10 je silový přívod a 2,5 je od HDO - zpravidla modrý.
Pravda ovšem je, že pokud HDO není sepnuto na levný tarif, nic na tomto vodiči nenaměříte - tedy stejný stav, kdy HDO není osazeno vůbec :-(.
Výjimkou je stav, kdy je zapojeno více stykačů na jeden povel HDO a do (zpravidla) modrého se najednou vrací fáze, která zmiží,pokud se vapnou všechny jističe ovládání stykačů (bojler, topení, tepelné čerpadlo).
Jak si pomoci a nečekat, pokud nenaměříme nic? spojte všechny vodiče té 2,5ky do jedné svorky a na stykači využijte spínací pomocný kontakt tak, aby po sepnutí stykače přivedl "N" na ... prdlajs, raději to nakreslím - viz níže. Pokud HDO byť jen krátce, sepne, stykač zůstane sepnutý, dokud nevypnete jistič ovládání (stykače) bojleru. Takže hajdy do putyky a zítra kontrola :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny