Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zásuvky jdou - nejdou

No dost jste odbočili od dotazu, ale budiš. Jen prosím pište o tom, co skutečně má reálný podklad... Netuším třeba, kde berete informace o tom, že zásuvky 230V MUSÍ PODLE NORMY být vedeny 2,5 CU, že taky kus vedení není chlazený ve zdi, protože je v rozvaděči, že nějaký chytrák tam pak něco připojí a hoří zásuvky, vedení, baráky... Pokud se Vám dostalo elektrotechnického vzdělání a četli jste někdy nějakou normu, pak víte, že zormy neřeší konkrétně nějaký obvod, protože se změnou technologií by musel normotvůrce ihned reagovat novou normou. Norma řeší všeobecně zatížitelnost vodičů z hlediska oteplení s ohledem na izolaci a negativní účinky na okolí (a přesně definuje jaké úseky odlišného uložení se ve výpočtech neuvažují), úbytku napětí při provozu a poruchovém stavu s ohledem na správnou funkci zařízení a dovolené dotykové napětí... Jištění vodičů pak předepisuje s ohledem na výše uvedené (a další) skutečnosti a DOPORUČUJE volit obvody s ohledem na předpokládané zatížení... počet zás. vývodů na jeden obvod ... atd. Pokud si tam "nějaký chytrák připojí" cokoliv, MUSÍ jistič reagovat tak, aby ostatní parametry nebyly překročeny, ať se jedná o jakýkoliv případ použití.
Dovedete si představit ČSN-EN,která přesně a podrobně popíše třeba koupelnu? A když si dáte vanu do obýváku, chtěje se koupat v šampaňským, tak to norma nezná a vanu tam tedy udělat elektrikář neumí?!
A dimenzování: Co když mne napadne a CU vedení ve zdi udělám se silikonovou izolací? A co když použiju izolace, které používá NASA v družicích, protože vydrží 300°C ? To nemohu použít, protože to norma nezná? Ale vždyť to má potřebné homologace...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny