Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podkladový hranol pod terasu

Zdravím, plánuji si pořídit terasu pod altánek. Mám už zabetonované patky (1m mezera na délku hranolu, 0,5m rozestup hranolů). Terasa bude velká 4x4m.
Dřevo jsem si vybral borovici z hobymarketu, která je cenově dostupnější. Ty hranoly se mi ale zdají hrozně předražené. Napadlo mě místo nich použít smrkové stavební hranoly, které jsou několikanásobně levnější. Je mi jasné, že je to jiné dřevo a že může být problém s roztažností. Zajímalo by mě jestli v tom mohl být velký problém. Také nevím jestli na pile je dřevo vysušené a jaký by to mělo vliv na terasu pokud bych použil nevysušené dřevo.
Přemýšlel jsem o fošně 100x50 nebo hranolu 80x80.

Předmět Autor Datum
Na pile je dřevo mokré, nebo vysušené, pokud tam mají sušárnu. Zpravidla se stavební dříví používá m…
kejki 07.07.2014 20:11
kejki
Hranoly v hobymarketu jsou sušené, na pile většinou ne. Nebál bych se ani těch nevysušených, budou v… poslední
Adam W. 09.07.2014 15:30
Adam W.

Hranoly v hobymarketu jsou sušené, na pile většinou ne. Nebál bych se ani těch nevysušených, budou venku a ukotvené pod podlahou. Můžou popraskat (o vzhled vám asi nejde) ale budou-li na nich prkna přitlučená (přišroubovaná) neměly by se zkroutit. Rozhodně bych je ošetřoval Lignofixem proti houbám i broukům. Roztažnost dřeva je minimální, na střechách můžou být rozdíly teplot přes 100°C a vlhkost tam taky kolísá. Dělal jsem takhle před 10 lety podlahu v kuchyni, dával jsem hranoly 80×80, patky po metru, rozestup 80cm a prkna s perodrážkou 16mm. Trochu se prkna prohýbají, vašich 50cm by mělo být v pohodě. Bál jsem se tenkrát vodou ředitelných laků, teď už bych jiný než vodou ředitelný nepoužíval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru