Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ribezle maju kratke strapce - preco ?

Rybíz se musí prořezávat, to Ti řekne každej zahrádkář:

První rok po výsadbě ponecháme na keři podle intenzity růstu 4 - 5 silnějších, pravidelně rozložených výhonků.
Ve druhém roce z nových jednoletých výhonků ponecháme 4 - 5 vhodně rostoucích, aby tvořily pravidelný keř a vzájemně si nepřekáželi. Takto pokračujeme i další rok, abychom na tříletém keři, když nastupuje do plné rodivosti, dosáhli asi 5 - 6 jednoletých, 4 - 5 dvouletých a 3 - 4 tříleté výhonky.
Přibližně takový poměr větví je třeba udržovat řezem i v dalším období, přičemž odstraňujeme nejstarší výhonky a nahrazujeme je novými.
Byl jsem před časem u jednoho známýho, který začal upravovat zanedbanou zahradu (dědictví po tetě) a měl tam taky asi 15 keřů čevenýho rybízu, o který se minimálně 10 let nikdo nestaral. Rodil velmi málo, krátké stopky, malé bobulky. Tak ho během dvou let radikálně prořezal, od té doby pravidelně prořezává rok co rok asi třetinu výhonů - a může s rybízem chodit na trh, zásobuje celý příbuzenstvo. Dlouhý hrozny, s velkejma bobulema. Rybíz prostě nejvíc rodí na dvou-tříletých výhonech, pak jde výnos dolů.
A co se týče hnojení - každej rok na podzim dáme k rybízu kopeček kravského hnoje, na jaře ho rozhrabeme a jemně zapravíme do půdy a to je vše. Žádné další hnojení ani postřik.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny