Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Stará dobrá zednická klasika. Kletování je "jednoduchý" způsob jak získat vysoce mechanicky a vodě o…
sHpy00n 28.05.2014 22:24
sHpy00n
Zdravím. Přečetl jsem snad celou stránku a říkám si: Takže kletovaný beton je vlastně "leštěný beton…
Marťajs 24.01.2018 23:52
Marťajs
Vaše dedukce může ale spíše nemusí být správná. Leštěný beton nemusí být ekvivalentní kletovanému. P… poslední
sHpy00n 25.01.2018 09:15
sHpy00n

Stará dobrá zednická klasika. Kletování je "jednoduchý" způsob jak získat vysoce mechanicky a vodě odolný, hladký, bezprašný povrch na betonu.
Přímo při betonáži se beton strhl latí, lehce přerovnal hoblíkem, pokropit zednickou štětkou, rovnoměrně zaprášit cementem přez sítko (normálně jako když se cukruje koláč), znovu zakropit štětkou a uhladit kulatým ocelovým hladítkem. Zaprášit je možné vícenásobně. Metoda sice jednoduchá ve smyslu materiálové nenáročnosti, ale velmi náročná na kvalitu provedení. V minulosti kdy byly dlaždice takřka jen "na příděl" hojně užívaná, v garážích, společných prádelnách a pod. takřka neodmyslitelná, po revoluci rychle vytlačená dostupností dlažeb všeho druhu. Ve zmíněných prádelnách se totožným způsobem prováděly tzv. pálené omítky. Dnešní řemeslníci pod 45 let už to neznají, pálené omítky možná dokonce až pod 60. Technologie nezapadla, ale v jiném provedení se s ní denně setkáváme dodnes. Průmyslové podlahy jak je známe z nejrůznějších skladových a výrobních hal, logistických center a leckde i marketů není nic jiného než kletovaný beton.

Zdravím.
Přečetl jsem snad celou stránku a říkám si: Takže kletovaný beton je vlastně "leštěný beton", nejlépe použitím rotačních strojních "hladítek". Protože jsem si tuto podlahu nechal udělat firmou v jedné části mojí dílny, která se jim mimochodem nepovedla do roviny, mohu zcela bezpečně říct, že tato podlaha rozhodně není voděodolná! Rozliju-li tam vodu, je to zkrátka stále beton, který vodu nasákne a vytvoří hnusný flek. Sice se dá voda snadno setřít, než se vsákne, ale přesto to "chvíli" trvá, než se zbývající vlhkost odpaří. Jestliže tato "voda" bude špinavá, vytvoří nehezké "mapy" do hloubky, které prostě nemůžete setřít. Jediné, co mi bylo proti nasákavosti doporučeno, je nátěr "vodním sklem" - Litosil. Mám sice zaslaný vzorek, ale zatím jsem to nezkusil = nemohu potvrdit relevantnost tvrzení o nenasákavosti kapalin...
Martin

Vaše dedukce může ale spíše nemusí být správná. Leštěný beton nemusí být ekvivalentní kletovanému. Povrch betonu po dobetonování pouze zahladili a zaleštili, nebo ho nejdříve poctivě sypali vsypem a až pak leštili? V prvním případě je to jen obyčejný beton s pěkným povrchem a je normálně nasákavý. Teprve vsypem a důkladným zahlazení lze docílit odolného povrchu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru