Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Indukční vařiče

Zdravím, chtěl bych se zeptat, máte někdo zkušenosti s indukčníma vařičema?
Jak je to s bezpečností? Když to ohřívá přímo hrnec indukcí, tak co se stane když k tomu přiblížím třeba ruku s prstýnkem nebo s hodinkama s kovovým páskem? Nezačne se to taky zahřívat a nespálí to ruku?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nádoby na indukční vařiče se dělají z feromagnetického materiálu, protože přenos energie je v tomto…
Zerozero 22.05.2014 10:20
Zerozero
Zdravím. Indukční desku máme a funguje jen na hrnce, na jejichž dno se chytne magnet. Pokud hrnec na…
martas38 22.05.2014 12:24
martas38
Teď jsem vedle hrnce na desku položil příborový nůž který magnetuje.Ač se po pěti sekundách nedala n…
martas38 22.05.2014 12:32
martas38
Co je treba ale napisat je ze materialy ako med alebo hlinik ktore su velmi dobry elektricky vodic n…
MM.. 22.05.2014 16:07
MM..
Pokud na desku položím nerezový hrnec který nemagnetuje, deska se nezapne (totéž hliník, měď). Pokud…
martas38 23.05.2014 12:53
martas38
To je urobene schvalne v elektronike tej dosky, detekuje to zmenu indukconsti tej "varnej" cievky v…
MM.. 23.05.2014 15:29
MM..
a nebo si nevšímat značek a vykoupit v bazaru staré smaltované hrnce za pusinku...
paul 25.05.2014 06:15
paul
Já bych k tomu smaltovanému z vlastní zkušenosti řekl, že při používání na indukci začne smalt časem…
martas38 26.05.2014 07:31
martas38
Ne, stačí nepodceňovat výkon plotýnky a spoustu věcí ten smaltovaný stačí. Naopak, utavit se dá i si… poslední
kejki 26.05.2014 18:35
kejki

Nádoby na indukční vařiče se dělají z feromagnetického materiálu, protože přenos energie je v tomto případě nejúčinnější.
Neznamená to ale, že se energie nepřenese i do jiných kovových materiálů.
Jedná se o přenos energie stejným způsobem jako třeba u transformátoru. Tam je vinutí měděné, tedy není feromagnetické a přesto funguje. Nebo na stejném principu pracuje klasický elektroměr, kde se energie přenáší do kotoučku z hliníku.
Pravděpodobně automatika odstavení hrnce vařič vypne a přiblížení náramku neudrží vařič v chodu, přesto bych to moc neriskoval. Výkon okolo tří kilovat by náramek mohl ohřát dost rychle.
Ale indukci doma nemám, tak jsem to nezkoušel. Tedy jen teorie. 8-)

Zdravím. Indukční desku máme a funguje jen na hrnce, na jejichž dno se chytne magnet. Pokud hrnec nazvednu, tak ve vzdálenosti cca 3mm se deska vypne.Teď jsem udělal experiment, že jsem vedle hrnce položil na desku zlatý prstýnek. Prsten zůstal naprosto studený i když deska dál jela a ohřívala dno hrnce. Bohužel nemám žádný prsten nebo náramek z magnetického materiálu abych zkusil experiment s ním. V návodu u desky žádné varování v tomto směru není a neznám nikoho, komu by indukčka ublížila, ač ji má stále více lidí.

Teď jsem vedle hrnce na desku položil příborový nůž který magnetuje.Ač se po pěti sekundách nedala na dně hrnce udržet ruka, nůž byl nepatrně vlažný. Se samotným nožem se deska nezapla. Takže prsten nebo náramek z magnetické oceli by deska mohla lehce zahřát, ale jen pokud je na desce současně hrnec. To zahřátí bude patrně tak mírné, že rozhodně neublíží.

Co je treba ale napisat je ze materialy ako med alebo hlinik ktore su velmi dobry elektricky vodic nie su vhodne prave preto lebo su velmi dobre vodice a tym padom sa malo tych vyvolanych prudov meni na teplo a viac sa z nich vyziari ako el.mag ziarenie do okolia. Preto su zle elektricke vodice (ako napr. zelezo) omnoho lepsie a aj ako jedine odporucane (navyse je to cele frekvenciou atd navrhnute prave pre zelezo). Ohrevne teleso je vzdy odporovy drat, a nie perfektny vodic. Plus sa tam v celom tom komplexnom procese prejavuje aj permeabilita (magnetickost materialu), ale neni to jedine kriterium. Ani vsetky ocelove hrnce nie su idealne.

P.S. pojednanie o virivych prudoch http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%AD%C5%99iv%C3%BD _proud alebo google.

Pokud na desku položím nerezový hrnec který nemagnetuje, deska se nezapne (totéž hliník, měď). Pokud na ni položím smaltovaný hrnec z černého železa, který magnetuje, deska se zapne, stejně tak nádobí z litiny funguje.

To je urobene schvalne v elektronike tej dosky, detekuje to zmenu indukconsti tej "varnej" cievky v tom zariadnei, feromagneticky material v jadre cievky zvysi indukcnost omnoho viac jak u ostatnych materialov. Neznamena to ze by ten princip s inym materialom nefungoval, on by fungoval ale zle (neefektivne), tak to asi rovno vyrobca nejakej dosky urobil tak, aby sa to ani nezaplo.

Vseobecne ten efekt funguje aj na nemagnetickych materialoch, ale varne dosky su robene pre konkretny material takze ano ak clovek na tom chce varit (a nie robit fyzikalne pokusy :), tak je nutne pouzivat hrnce ktore su na to urcene (vsimat si znacky na hrncoch pri kupovani hrnca)

Já bych k tomu smaltovanému z vlastní zkušenosti řekl, že při používání na indukci začne smalt časem praskat a vzhledem k malé tloušťce se dno hrnce přehřívá a potraviny se snadno připalují - hlavně mlíko a podobně. Jsou mnohem lepší hrnce se silným sendvičovým dnem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru