Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak řezat slinutou dlažbu

Dobrý den, pokouším se řezat slinutou dlažbu - je to jen několik málo rovných řezů v délce 15 cm. Myslel jsem, že to zvládne flexa 115 s diamantovým kotoučem, ale to jsem se "trochu" spletl. Měl jsem flexu ve stojanu, ale stejně mi to v polovině prasklo, navíc se kotouč nepřiměřeně žhavil. Nemám možnost si půjčit, natož koupit profesionální stroj. Takže co teď, mám koupit nějaký speciální kotouč (?), nebo zvolit jiný postup? Řezat to skrz, nebo jenom naříznout povrch a pak zkusit odlomit? A pak mě čeká ještě jeden oblouček... odvrtat a zabrousit? A zase, čím, co na to platí? Co jsem se ptal známých, tak každý na slinutou dlažbu nadával, že je s tím problém, ale nikdo nic konkrétního neporadil. Díky za každou radu.

Předmět Autor Datum
Vyhoď diamanťák a řízni to obyčejným lisovaným kotoučem na kámen za 15kč (rovnou si jich kup víc, do…
Uroboros 20.03.2014 13:30
Uroboros
Fakt, jo? Za 15 Kč zelený kotouč "stein"? No ty nějaké mám, to můžu zkusit. Popravdě řečeno mě to an…
bsa 20.03.2014 13:43
bsa
Prořízni jenom cca 1,5cm z každý strany, zbytek jen nařízni a pak to půjde zlomit.. Když už to chceš…
kuchtik00 20.03.2014 14:04
kuchtik00
Jo tak takhle jsem to přesně dělal, jak píše Kuchtík00 - řezal jsem to z jedný strany, takový asi 4…
bsa 20.03.2014 15:55
bsa
Problém bude, že na to spěcháš. Praskne to pnutím, při zahřátí v místě řezu. Řež velmi pomalu, po čá…
Zerozero 21.03.2014 07:04
Zerozero
Jak píše kuchtík chce to udělat jenom drážku v celé délce řezu a tu postupně prohlubovat. Stačí norm…
Fortys 21.03.2014 07:55
Fortys
OK, děkuji všem, mám na to celý víkend, dlaždic navíc mám dost, tak to můžu pokoušet. Ještě jestli n…
bsa 21.03.2014 09:04
bsa
Jestli myslíš vnější roh tak nahrubo odřezat a dobrousit flexou. Vrtat mi to šlo hrozně špatně, ale…
Fortys 21.03.2014 12:41
Fortys
No myslel jsem vnitřní oblouk kolem odpadu. Ale v každém případě díky, už to řežu bezpečně :-) Pojez… poslední
bsa 24.03.2014 15:41
bsa

Prořízni jenom cca 1,5cm z každý strany, zbytek jen nařízni a pak to půjde zlomit.. Když už to chceš proříznout skrz, nesmíš ji chtít prořezat z jednoho konce, to pak praská.. druhej konec aspoň naříznout a půjde to.

Problém bude, že na to spěcháš. Praskne to pnutím, při zahřátí v místě řezu. Řež velmi pomalu, po částech a nech kotouč i dlaždici ochladit.
Také by asi šlo, naříznout jen drážku a přes hranu stolu dlaždici zlomit a potom lom zabrousit, pokud bude třeba. Opět pomalu řezat, aby nedošlo k ohřátí.

Jak píše kuchtík chce to udělat jenom drážku v celé délce řezu a tu postupně prohlubovat. Stačí normální diamantový kotouč třeba z lidlu. Taky jsem si nejdřív blbec koupil super levný diamanťák na trzích, který se jen žhavil a mizel ale neřezal. Vodu bych do řezu nelil.

OK, děkuji všem, mám na to celý víkend, dlaždic navíc mám dost, tak to můžu pokoušet. Ještě jestli někdo neví, jak vytvořit úhledný oblouček. Myslel jsem, že bych to navrtal na stojanové vrtačce vrtákek do keramiky (jestli to vezme), "nějak" odlomil a pak zarovnal broušením - když tak jaký kotouč na to zabere?

No myslel jsem vnitřní oblouk kolem odpadu. Ale v každém případě díky, už to řežu bezpečně :-) Pojezdit nahoře drážky, občas nechat odpočinout, proříznout okraje, opět nechat odpočinout a pak to doříznu a nechám odpadnout do kýblu s pilinami (nemám třetí ruku). Výsledek je pěkný, jakékoliv odlamování, i malého zbytky, mi nechávalo přečuhují kousky na rubové straně. Díky všem za rady.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru