Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kondenzátory za krystal

Zdravím, potřebuji celkem rychle odpověď, tak budu stručný. Dělám programátor pro ATmegy a potřebuji k nim připojit i krystal. Udělal jsem si plošňák, ustřihl desku na požadovanou velikost a potom zjistil že jsem za krystal nedal 2x 22pF kondenzátory do země.

Otázka zní, co se stane když je tam nedám? Na desku se mi pravděpodobně nevejdou.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Preco nepouzijes ISP? 4draty 3odpory fertig. (predpoklada sa ze dany design ma oscilator urobeny, po…
MM.. 21.02.2014 17:02
MM..
Budu tam používat 20MHz krystal, nikdy jsem AVRka neprogramoval a na danykovi jsem našel, že by tam…
albru123 21.02.2014 18:01
albru123
Ano toto je tiez schema pre ISP programmer (mas to tam predsa hore napisane) a ISP znamena In System…
MM.. 21.02.2014 19:11
MM..
Aha ... jo takhle :-D Problém bude nejspíše ten, že žádné zařízení zatím nemám (připravuji). Bude n…
albru123 21.02.2014 20:47
albru123
Ked tie fuse zmenis az uplne ako posledne, tak predpokladam ze krystal nepotrebujes. Ale vzhladom na…
MM.. 22.02.2014 10:37
MM..
Zatím to budu používat v hotovém zařízení s cizím programem kde je ten krystal nutný. Potom si až bu… poslední
albru123 22.02.2014 11:22
albru123

Preco nepouzijes ISP? 4draty 3odpory fertig. (predpoklada sa ze dany design ma oscilator urobeny, podla fuses. Defaulte od vyroby ma ATmega nafusovany interny oscilator bez externych komponentov, prave preto aby cloveku stacilo vzdy len ISP na akykolvek projekt (s aj bez krystalu))

P.S. aha asi nemas LPT port :D

Budu tam používat 20MHz krystal, nikdy jsem AVRka neprogramoval a na danykovi jsem našel, že by tam ten krystal měl být, tak jak to teda je?

Právě že mám LPT port. Používám toto schéma:
[http://lamer.s.cnl.sk/datastore/media/images/stk20  0/img12.jpg]

Nad klasickým ISP kabelem jsem nějak nepřemýšlel (to ze schématu je snad v podstatě ISP kabel), všechno na co jsem narazil mi přišlo moc složité apod. Těch 6 zapojených vývodů budu připojovat k plošňáku normálním konektorem se zámkem, snad to půjde. Teoreticky by to šlo udělat všchno "ve vzduchu", ale to mi přijde nepraktické a mám tady ještě zbytky cuprextitu, tak proč ho nepoužít.

Chtěl bych se ale zeptat jestli je nutné mít k naprogramování švába v precizní patici. Vzal jsem klasickou, protože se z ní šváb lépe vytahuje, ale nejsou tam nějaká rizika? Za další stačí napájet a uzemnit digitální část (tzn. nezapojovat AGND)?

Ano toto je tiez schema pre ISP programmer (mas to tam predsa hore napisane) a ISP znamena In System Programming, to znamena ze ten ATMega je napajkovany v cielovej doske, ma napajanie aj krystal aj vsetko z cieloveho zariadenia, a pripojis tam len MISO, MOSI, CLK, GND a RESET, cez nejaky header. Vcc nepripajas cielove zariadenie ma predsa svoje napajanie

Ak planujes programovat mimo cielovy system, tak potom ak mas novy ATMega tak nepotrebujes krystal ptz nove su vzdy nastavene na interny oscilator od vyroby. Ak si uz prenastavil fuse na externy krystal tak potom samozrejme potrebujes externy, ale ked sa to programuje InSystem, tak tam predsa nejaky krystal je, inac by si neprestavil fuse na externy krystal keby v tom cielovom systeme ziaden krystal nebol :)

Aha ... jo takhle :-D

Problém bude nejspíše ten, že žádné zařízení zatím nemám (připravuji). Bude něčemu vadit když to udělám takto?
Za další, naprogramuju si to externím programátorem a nastavím fuse na full-swing oscillator (ten krystal). Budu muset při přeprogramování muset mít v programátoru zapojený ten krystal?

P.S. Zdroj
P.S2 Co to je za blbost, že si budu zařízení prasit nějaký programovacím headrem.

Ked tie fuse zmenis az uplne ako posledne, tak predpokladam ze krystal nepotrebujes. Ale vzhladom na to ze nabeton neurobis hned na prvy krat dokonaly firmware, priprav si na cielove zariadenie ten header :) Alebo aspon u schemy myslet na to ze piny MISO, MOSI, CLK ak je drzany uC v resete musia byt menitelne, t.j. ze tam nenacpes nejaky push-pull vystup z nejakeho externeho IC.

P.S> ak sa planujes len hrat s aplikaciami typu blikajuca led apod tak ziaden krystal nepotrebujes a nechaj to nafusovane na interny oscilator

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru