Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výdrž autobaterie - je už špatná?

Dobrý večer,
chtěl bych se zeptat jak moc čerpá baterii, když bylo v autě zapnuté rádio na slabou hlasitost + ventilátor na půlku a to po dobu asi 2 hodin potom vše utichlo a už jsem nenastartoval. Je špatná baterie, nebo to ten ventilátor sežere hodně? Když jsem četl články tak radio jim hrává i několik mnoho hodin bez újmy. Klíček byl v poloze těsně před nastarováním takže svítili i kontrolky u řidiče, jinak nehraje rádio. V jiných autech hravalo radio i bez klíčku uplně, tady to musí být natočený. Nechal jsem synátora čekat v autě a on že si bude poslouchat rádio ..... a potom holt startovat přes kabely. 3-[

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen malá troška do mlýna: Také záleží na tom zda baterie je na počátku "hodnocení" nabitá na 100 ne…
vodouch 21.02.2014 09:05
vodouch
Jak to myslíš soudruhu?! Tady máme jednu konkreténní baterii vybitou do mrtě a hodnotit se bude až p…
lesov 21.02.2014 11:42
lesov
To všechno uznávám, ale původní dotaz zněl: po 2 hodinách chcípla, je dobrá? Proto se ptám: a před t…
vodouch 21.02.2014 14:10
vodouch
Bylo to těsně po 30 km dlouhé cestě tak by měla být.
Dejvis20 21.02.2014 14:15
Dejvis20
A před tím dělala nějaké problémy? ANO - změřit v odborné dílně dobíjení, hustotu elektrolytu (jde-l… poslední
mirektatra 21.02.2014 14:57
mirektatra

Jak to myslíš soudruhu?!
Tady máme jednu konkreténní baterii vybitou do mrtě a hodnotit se bude až potom, jestli půjde nabít a jak dlouho udrží napětí v normálním provozu. Pokud půjde měřit hustota elektrolytu, bude to výhoda, jinak řízené nabíjení v "oživovacím" režimu ale to by si musel majitel udělat sám. (nabít/vybít, x krát)
V servisu mu prodají (možná) novou baterii a tu jeho dají zase někomu jako silnější a nabitou na zimu.
Zrovna včera jsem kupoval známé baterii do auta, které si přivezla z bazaru z Č. Budějovic a druhý den už nenastartovala. Tohle může udělat jedině chytrák-imbecil, protože soudružka by si jistě ráda připlatila za novou baterii (kterou si nakonec stejně koupila ale jinde) aby jezdila bez problémů. :-x

A před tím dělala nějaké problémy?
ANO - změřit v odborné dílně dobíjení, hustotu elektrolytu (jde-li) a posoudit s ohledem na stáří baterie
NE - neřešit jednorázové anomální použití baterie, když v běžném provozu pracuje bezchybně

Posuzovat stav baterie bez znalosti její jmenovité kapacity přesného vybíjecího proudu a jejího napětí v průběhu vybíjení, je nesmysl. Navíc takto získaná "ampérhodinová charakteristika" nic nevypovídá o schopnosti nastartovat, tedy startovacímu proudu. Takhle se posuzují TRAKČNÍ baterie, ty se ale v autech nepoužívají, ikdyž často vypadají stejně, jako STARTOVACÍ. Mají totiž jinou konstrukci desek a nejsou schopny opakovaně jednorázově dodávat startovací proud bez poškození.
PŘÍKLAD: Kdysi si taxikáři do TATER 603 nechávali montovat další dynamo a akumulátor, aby mohli používat dlouhodobě nezávislé topení a rádio - byl to samostatný systém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru