Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jakou čipovou technoligii vybrat

Zdravím Vás,
v našem bytovém domě (20 bytů) se chystáme vyměnit u vchodových dveří obyčejný stávající zámek za nějaký bezpečný čipový systém. Symslem je samozřejmě, aby se to nedalo jednoduše zkopírovat, nicméně při ztrátě nebylo nutné měnit zámek a všec x klíčů.
Mám už nějaké nabídky, ale protože v tomhle oboru nejsem kovaný, snažím se získat nějaké informace. Pochopitelně každá firma se dušuje, že jejich řešení je v pohodě bezpečné, ale tak úplně si tím nejsem jistý. Pochopil jsem, že čipy s frekvencí 125 KHz jsou zkopírovatelné na běžně pořídítelné mašince za pár stovek za několik vteřin. Tím tedy odpadají čipy EM Marine a některé další. Dočetl jsem se, že prolomený byl i MIFARE CLassic, ale snad ne MIFARE DESFire. Dál jsem dostal nabídku na zařízení s čipy iButton, ale u těch jsem nenašel ani tu frekvenci, nicméně tam je to asi přímo o dotyku ne? Jestli jsem to dobře pochopil, tak tam jsou nějaké jednoduché, kde jde jen u unikátní ID, které se dá snadno zjistit (minimálně na eBayi je na to čtečka) a pak snad nějaké bezpečnější kryptované.
Nenusíme mít samozřejmě zabezpečení jako Národní banka, ale rád bych vybral dostačně bezpečnou věc, když už se to dělá, tak ať to není jen pro pocit, že cvakáme čipama.
Není tu snad někdo kdo tomu rozumí a mohl by mě případně naměrovat někam, kde by se dali zjistit informace, případně přímo poradit?

Velikeré díky předem

Filip

Předmět Autor Datum
Obyčejný iButton se dá kopírovat, a je to kontaktní zařízení, využívající sběrnici 1-wire. Kryptovan…
jirka44 20.02.2014 09:36
jirka44
A co takhle čtečka otisku prstů?
Rrrrrrrr 20.02.2014 10:42
Rrrrrrrr
nějaký konkrétní typ? ;-)
filuna 20.02.2014 11:29
filuna
biometrické čtečky určitě ne. Jednak jsou drahé, jednak potřebují backend v podobě PC s databází a v… poslední
touchwood 20.02.2014 13:50
touchwood
pokud se nekdo do mu bude chtit dostat, tak se tam dostane, bez rozdilu cipu, 9 z 10ti lidi bezne no…
sourek 20.02.2014 11:41
sourek
ach jo, proc se vzdycky najde nekdo, kdo vlastne odpovedet nechce, jen chce tazateli naznaci, ze se…
filuna 20.02.2014 12:26
filuna
mrzi mne, ze to bylo spatne pochopeno, chtel jsem rict, ze cip je vice mene stejne bezpecny jako fab…
sourek 20.02.2014 13:26
sourek

pokud se nekdo do mu bude chtit dostat, tak se tam dostane, bez rozdilu cipu, 9 z 10ti lidi bezne nosi po kapsach zarizeni na kopirovani a treba v mhd ti sluknou cip, aby ho zkopirovali :) , ale uplne stejne muze zkopirovat i klasicky klic, tedy uroven bezpecnosti vstupu je dana urovni bezpecnosti klice/cipu v tve kapse proti zcizeni

ach jo, proc se vzdycky najde nekdo, kdo vlastne odpovedet nechce, jen chce tazateli naznaci, ze se pta blbe. Tak predne, samozrejme si nemyslim, ze by nekdo nosil po kapsach zarizeni ke kopirovani cipu, ale napriklad tady http://www.kaltmeyer.cz/rs/aktuality/konec-lf-cipu -v-cechach.html se pise, ze to jde a je mozne, ze to proste nekdo v nejakem zamecnictvi klidne udela - udela kopii. Pokud se daji nejake cipy kopirovat nekontrolovatelne, tak nema takova cipova technologie samozrejme vubec zadny smysl a staci nejlevnejsi fabka. Mimochodem, pokud pripustime fakt, ze "pokud se nekdo do mu bude chtit dostat, tak se tam dostane", tak nema smysl vubec nic. to nemusime ani zamykat. a mozna nemusime ani mit dvere.
my ale predpokladame, ze je sance, ze se pristup do naseho domu vic ochrani, kdyz dvere mit budeme, budeme je zamykat a to pokud mozne nejakym slusnejsim zpusobem. Nedavno nas vykradli a proste tomu chceme v mezich nasich moznosti co nejvice zabranit. Prepokladam, ze bud lepsim zamkem(s kartou) a nebo cipy. Pokud nekdo ztrati klic od zamku, tak se musi (nebo mely by se) vymenit zamek a vsechny klice, coz je dost nakladny, protoze takova vlozka stoji rekneme 1300 a klic a 180 Kc. Je pak otazka kdo to zaplati. Je jasne, ze pokud by to bylo na tom kdo to ztratil, tak ten se bude tvarit, ze nic, jen nas poprosi o novy klic rekneme pro teticku. Pokud SVJ, tak to neni nikdo jiny nez my ostatni. Je tedy asi lepsi mit cipy, pac ten se deaktivuje a da se misto nej jiny.

Takze dekuji sourkovi a ostanim pripadnym podobnym a prosim aby pripadne odpovidali jen ti, kteri dane problematice rozumi a kteri jsou schopni odpovedet na moji otazku.

velice dekuji

mrzi mne, ze to bylo spatne pochopeno, chtel jsem rict, ze cip je vice mene stejne bezpecny jako fabka, fabka se sice da prekonat "primo", u cipu si corkari na nekoho pockaji a cip mu slohnou, jde tedy jen o pohodli, cip je pohodlnejsi, a abys nerek, tak my jsme toto resili u vjezdu za baraky, mame tam zavoru a ovladame ji pres GSM, prozvonis a zavora se zvedne, daji se nastavit autorizovana cisla atd, bylo to voleno kvuli pohodlnosti, nemusis stahovat okenko, klidne tam mohl byt stojanek na cip, nebo na klic

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru