Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz - odpady a voda

Dobrý den,
Koupil jsem pozemek z chatou. Je tam neuvěřitelně krásně, ale daň za to je ta, že tam není voda ani odpady. Jen elektřina. Chtěl bych se poradit, jak bude nejlepší a zároveň nejekonomičtější tohle zřídit. Septik ani ČOV tam nepovolí. Napadalo mě několik návrhů.

1. Vykopat větší jímku cca 10 m3, na splachování používat dešťovku a pitnou si vozit.
2. Jímku kopat menší cca 2 m3, pořídit chemické WC a vylívat ho do jímky aby se neplnila moc rychle. Pitnou vozit.
3. Jímku nekopat a pořídit kompostovací WC / hrozně drahé a těžko říct zda funguje /. Pitnou vozit
Blbý je to, že kdybych si tam nechal dovézt třeba kubík vody, tak nevydrží a zkazí se. Čili pitná se asi bude muset pořád vozit. Možná časem vyvrtat studnu.

Jak by jste to řešili vy?
Dík

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
K tomu kompostovacímu záchodu, vysušené ono, není ještě kompost. A někdo uváděl, že lidské ono nesmí…
kejki 11.05.2014 00:31
kejki
např. já dávám dětské pleny do komposťáku normálně.
kamzl 11.05.2014 16:34
kamzl
Do toho záchodu, nebo do kompostu? A ta umělá hmota vám tam nevadí? nový
kejki 12.05.2014 00:00
kejki
za b) nebudu se s váma přít o podílu plastových hmot v dětských plenách, používáme pleny které by mě… nový
kamzl 12.05.2014 19:20
kamzl
Já se nepřu, pokud máte rozložitelné pleny a jdou do kompostu, tak se rozloží. Ale použití kompostov… poslední
kejki 12.05.2014 20:16
kejki
Máme to stejně. Vodu jsme brávali ve studánce nedaleko od chaty ale před pár lety těžili v jejím pra… nový
Máculka 11.05.2014 16:56
Máculka
My máme na chalupě tzv. pilinový záchod. Tváří se to jako normální WC s plastovým sedátkem, ale pod… nový
bsa 12.05.2014 19:51
bsa

K tomu kompostovacímu záchodu, vysušené ono, není ještě kompost. A někdo uváděl, že lidské ono nesmí do popelnice, anžto se jedná o odpad s vlastními předpisy.
Tu toaletu mám a je to plastový výrobek, určený pro pěkné kompaktní kousky, jinak musí být zábava to čistit. Nakonec jsem to nepoužil.

Já se nepřu, pokud máte rozložitelné pleny a jdou do kompostu, tak se rozloží.
Ale použití kompostovací toalety je o vysušení produktu trávení a pak při namočení na hromadě dojde k uvolnění zápachu a až pak se to začne rozkládat.

Máme to stejně. Vodu jsme brávali ve studánce nedaleko od chaty ale před pár lety těžili v jejím prameništi a už to není co to bývalo tak vodu raději vozíme. Na týden pro 4 vycházíme s 50 litry ( 2x 25 l kanystr) co zůstane, přeléváme do 5 l kanystrů a ještě nikdy se nám tam voda nezkazila, vydrží i měsíc. Když tam nejsme, je tam chladno a tma :-) Užitkovou vodu bereme z potůčku co teče u chaty, odpadní lijeme " do díry" po kadibudce. Záchod máme dva roky chemický a vydrží při letním pobytu 14 dní. Na záhonek bych to teda ale nelila. Dokud je to v záchodě tak dobrý ale při vylévání to celkem smrdí. Jinak jsme s ním spokojení.

My máme na chalupě tzv. pilinový záchod. Tváří se to jako normální WC s plastovým sedátkem, ale pod tím je vyjímatelný plastový kbelík. Po vykonání potřeby se příslušný produkt i toaletní papír zasype pilinami, kterých tam pro ten účel máme připravený pytel s lopatičkou. Piliny dostáváme zdarma na každé pile v okolí, s tím není problém. Nešetřit s nimi. Tento záchod skutečně nepáchne, až je to neuvěřitelné, ani docela málo. I vzhledově je to v pohodě, po zvednutí prkénka jsou vidět jen čisté piliny. Až se kbelík naplní, odneseme ho bývalé králíkárny na tzv. proces. Ten trvá několik týdnů, takže je třeba mít několik plastových kbelíků - používáme takové ty oválné jako např. od Primalexu. Po několika týdnech, když obsah změní vzhled i konzistenci, popravdě řečeno k lepšímu, tak je sypeme na úhlednou hromadu vzadu na zahrádce. Teprve po roce se tento kompost může přidávat do zahradní zeminy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru