Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem krbová vložka obezděna šamotem

zdravím, chci se zeptat jestli náhodou nemá někdo z vás takto udělany krb? takové velké šamotové cihly, asi 5cm tlusté,....tzv je to sálavé teplo.
Jenže než se mě zahřeje ten šamot to strašně trvá, to abych skládal ráno, pak 2x přiložil a večer je teplo, ale jen metr u krbu, a když se dotknu rukou té stěny tak není horká, jen teplá.....a ráno za cca 12hod je šamot uplně ledový a v pokoji stejná teplota jako když jsem skládal den předem......jakoby ten šamot nefungoval jak ma.....čekal jsem od toho více
máte někdo nějaké zkušenosti? děkuji za ně

Předmět Autor Datum
si to nedomyslel, klasická pec a ty plechové hračky je kúsok rozdiel, pozri na tento web ako zhruba…
Joseph 13.02.2014 11:14
Joseph
zjednodušene: Ty chceš naakumulovat energiu do tepelneho akumulatoru, do šamotových tehál, no tú ene… poslední
Joseph 13.02.2014 11:40
Joseph

zjednodušene: Ty chceš naakumulovat energiu do tepelneho akumulatoru, do šamotových tehál, no tú energiu tam musíš dodávať v patričnom množstve a primeraný čas.

Nie nadarmo sa u elektrických akumulačných pecí, dnes už nepoužívaných, hovorilo, "nabíjať pec", tj. nahrievať ju el. topnými telesami o príkone cca 3-4 kWatt cca 8-10 hodín a následne sa pec "vybíjala", ventilátor vyfukoval teplý vzduch po dobu cca 12-14 hodín

Čo si zrealizoval je niečo podobné akoby si chcel z malinkého elektrického primotopu 1 kWatt obloženého šamotom, ktorý zapneš na 2 hodiny, urobiť akumulačné topidlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru