Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nabíjení autobaterie ze zdroje přes žárovku

Zdravím, mam nový stabilizovaný regulovatelny zdroj domaci vyroby a nabijim pres nej např. autobaterii. Regulace je jen napětí (1.27-32.5V). Proud až 5A.
PRO TU AUTOBATERII...v serii žárovku 55W/12V a nastavené napětí 14.7V. Zdroj vypnu pri 14.4V na svorkach autobaterie. To šlo do ni už jen asi 0.4A na konci. Je to tak správně? Baterie je 55Ah bezudrzbova. Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ale houby. Píše že má zdroj s regulací napětí. Pokud nastaví napětí nižší než je napětí akumulátoru,… poslední
Martin79 19.01.2014 16:39
Martin79

Ale houby. Píše že má zdroj s regulací napětí. Pokud nastaví napětí nižší než je napětí akumulátoru, žádný proud nebude protékat. Zvyšováním napětí na zdroji nastaví nabíjecí proud tak jak potřebuje, třeba až do maximálního povoleného proudu zdroje (píše 5A). Tak jak poroste napětí akumulátoru, může napětí na zdroji zvyšovat, takže během celého nabíjení může udržet zhruba stálý proud. Výhodou je rychlejší dobití, nevýhodou že musí občas ručně zvednout napětí.
Zdroj může mít vlastně teoreticky nekonečný výkon, protože nabíjecí proud závisí pouze na napěťovém spádu mezi aku a zdrojem. U auta je u vybitého akumulátoru napěťový spád mezi aku a altem velký, proto je velký i nabíjecí proud. Tak jak stoupá vnitřní napětí aku, nabíjecí proud klesá a tím se ale zároveň spomaluje dobíjení. Po teoreticky nekonečné době se napětí aku a altu vyrovná a nabíjecí proud je teoreticky nulový.
Třeba startovací boostery nabijí také napěťovou charakteristikou tak jako autoalternátory, regulace proudu je možná jen snížením napětí, protože tento typ zdroje dokáže dát stovky ampér (právě kvůli startovací funkci). U auta altík nic takového nedělá, akumulátor to zkrátka musí přežít.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru