Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krbová vložka se splyňováním

Počítejte s výkonem cca 1kW na 20m3. U chaty se výkon trochu předimenzovává, protože přijedete do studené chaty a potřebujete místnost rychle vyhřát. Ovšem zda budete navštěvovat chatu i v zimě, je už na vaší úvaze. Výkonný krb/kamna musíte dusit, takže starost o volba výkonu je na místě. Zejména, pokud plánujete další zateplování.

Nepočítejte moc s tím, že vytopíte i místnosti mimo krb. Teplo je ještě v místnosti vedle, ale dál se už teplo nedostane.

Co se materiálu týče, litina má své výhody i nevýhody. Má větší odolnost k nauhličení (propálení), což se projeví především u uhlí. Při topení dřevem to není až taková podstatná výhoda. Litině hrozí prasknutí při lokálním přehřátí, což u dřeva nepřichází v úvahu. Tím chci říct, že litina i kombinovaný materiál (ocel, keramika) jsou srovnatelné.

Zplynování je hezká věc, pokud máte kvalitně suché dřevo. Osobně bych se spíše zaměřil na velikost popelníku (ať ho nemusíte vysypávat po každém topení), způsob roštování (aby nebylo nutné otevírat dvířka), velikost ohniště (jak velké kusy můžete přiložit+délka hoření), respektive zohlednit palivo, které máte k dispozici.

Možná by stálo uvážit místo krbu, krbová kamna. Pěkná kamna udělají taky parádu. Můžete je použit na vaření. Mám několik známých, kteří časem přešli na kamna, kde "shoří všechno", něco jako legendární Petry. Samozřejmě v líbivějším kabátu :-)

Asi by bylo na místě vyzpovídat krbaře, proč volí takové řešení. Přece jenom je na místě. Pokud vám nebude schopen uspokojivě vysvětit své myšlenkové pochody, zeptejte se jiného. Přes internet mohou být rady "knížecí".

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny