Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem střenka na nůž- nátěr lněným olejem a šelakem

Ahoj, mám stavebnici mikov predádor hammer. Střenku jsme udělal ze švestky. Mám koupený lněný olej a mám šupinky šelaku. Chtěl bych aby střenka byla krásně lesklá a aby zůstala vidět kresba dřeva. Mám nejdříve natřít šelakem nebo lněným olejem? A kolikrát každou vrstvu? Jak dlouho čekat mezi každými vrstami? Po každé vrstvě leštit? V kolika % líhu rozdělat šelak? Nebo stačí jen lněný olej?Už se v tom opravdu dost ztrácím. Byl by jste prosím někdo ochotný a napsali mi návod a polopatický pomocí těchto dvou věcí? Moc děkuji. Pak sem vložím fotografii jak se mi to povedlo. Díky M. Ps: Vím, že to jde dělat ještě jinými prostředky, ale já mám tyhle dva, tak bych to chtěl tímhle :-)

Předmět Autor Datum
Forum o nožích F%C3%B3rum.aspx Něco mně říká,že by měl být první šelak. Tady je trochu jiný postup h…
miroslav 15.01.2014 02:18
miroslav
já bych šelak viděl až na konec - ten přece vytváří tu tvrdou vrstvu...
touchwood 15.01.2014 07:00
touchwood
nátěr libovolným olejem se provádí jako první, pro zvýraznění kresby dřeva. Jinak nemá význam. Šelak…
paul 15.01.2014 08:41
paul
Aha, dekuji. A jeste se zeptam, za jak dlouho je selak uplne proschly? Mam to potom alespon prelesti…
mibr 15.01.2014 13:08
mibr
no vzhledem k tomu, že senanáší klůckem, je nutno mírně přitlačit,a on se vpodstatě odpaří líh a zůs…
paul 15.01.2014 13:17
paul
No tupě jsem jsem se domníval,že to bude po oleji mastné.Šelak jsem používal vždy jen na impregnaci… poslední
miroslav 15.01.2014 19:52
miroslav

nátěr libovolným olejem se provádí jako první, pro zvýraznění kresby dřeva. Jinak nemá význam.
Šelak se rozpustí v lihu tak, že serozpouští v malé dávce, a přiředí se podle potřeby. pak si vyrobíte klůcek pro nanaášení šelaku. Dřívko se omotá vatou a přes to se dá látka,která nepouští chlupy.Do tohoto klůcku se napustí šelak a můžete nanášet. Podle potřeby se klůcek průběžně vlhčí šelakem.
Šelak se nanáší buď tahem stále v jednom směru,(ne zpět strhl by se) nebo krouživými puhyby. Když začíná jít nanášení ztuha, přidá se šelak na klůcek.Před dokončením se dá na povrch minikapka oleje a pokračuje se,Šelak se naleští, ten se nanáší tak dlouho dokut nevytvoří vysoký lesk.Leštěním by se spálil. Je to pracné. Takovou střenku můžete šelakovat i hodinu.
Takže šelak se nenatírá, ale nanáší klůckem! Olej na zvýraznění let dřeva se nanese jen v nezbytně nutném množství, řekl bych , jen tak postrašit. Šelakovat můžete jakmile se olej vcucne.

no vzhledem k tomu, že senanáší klůckem, je nutno mírně přitlačit,a on se vpodstatě odpaří líh a zůstává šelakový film.To je princip nanášení. Pokud dáte dostatečnou vrstvu (to se pozná tak, že nevylézají léta dřeva a je celý povrch jednolitý šelak bez výstupků, důležitá je příprava- obrousit velmi jemným smirkem přes léta napříš aby tvrdší léta nelezla ven)) , myslím že budete spokojen ibez leštění. Ale kdyby ne tak jedině leštiti pod olejem jinak byste šelak spálil. Já s tím dělal konferenční stolek a žádné leštění nebylo třeba. Vysoká vrstvašelaku udělá lesk jako blesk...nakonec můžete po akci napsat jak jste dopadl..
no kdyby přece jen jste chtěl leštit, tak až druhý den, tady se nic nedá uspěchat...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru