Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak odvrtat šroub?

Doplním: před vrtáním je dobré si střed dírky označit a zároveň mírně prohloubit důlčíkem. Pokud ho nemáte (doma asi ne, bývá v dílně), tak je možné místo důlčíku použít například tvrdý ocelový nastřelovací hřebík. Nasadit hrotem na střed šroubu a úderem kladívka s ním udělat do středu hlavy vrutu důlek, aby pak při nasazení vrtáku na střed hlavy vrutu a prvním puštění vrtačky hrot vrtáku v drážce necestoval.

Chce to pevnou ruku, vrtačku držet pevně a svisle. Kdyby to nebylo v prahu, odvrtávalo by se to nejlépe stojanovou vrtačkou a vrtaný předmět upnutý do strojního svěráku. Což nejde a musíte to udržet v ruce.

Vrut se odvrtává nejdříve tenčím vrtákem, aby se udělala dírka a pak je možné do ní použít vrták s větším průměrem, otvor zvětšit a pak vrták s průměrem odhadovaného průměru těla vrutu, aby se od něj hlavička vrutu oddělila.

Nepodaří se vám odvrtat vrut po celé délce, ale jak tu už psali předchozí rádci, práh půjde sundat a mezi dveřmi vám zůstanou čnět zbytky vrutů. Pokud to jsou železné vruty ve dřevě, budou zřejmě zrezivělé a doslova přirostlé ke dřevu a tak se budou dost obtížně vytahovat. Někdy pomůže naolejování a neustálé mírné pokusy o pootáčení chycením kleštěmi sikovkami (z boku) nebo vyviklávání.

No držím vám palce. Až budete dávat nové vruty, tak pozinkované, aby nezrezly.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny