Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Upevnění ocelové tyče mezi stěny

Dobré Vánoční odpoledne, potřeboval bych poradit
Chci i doma udělat hrazdu mezi cihlové stěny, máme starý cihlový barák s vysokými stropy..
Od stěny ke stěně je 160 cm...už jsem si koupil na šrotišti ocelovou, plnou tyč o průměru 26mm a délce 3m...mám v plánu ji uříznout na 2m...a z jedné strany je nosná zeď, tak do ní udělat díru 20cm a šoupnout to do ní a na druhé straně je příčka asi 15 cm široká, tam to pujde skrz zeď a na druhé straně bude čouhat...a chci tam dát nějakou kotvu, nebo něco..a chci poradit jak to upevnit do té zdi... vyvrtat díry do zdi zvládnu, ale jak to pak bude držet?! nějakej stavař..strojař? budu na té hrazdě cvičit a vážím 112kg...takže aby držela pořádně bytelně...

Děkuji za případnou pomoc

Předmět Autor Datum
No, nejsem stavař ani strojař, ale jedná se o krakorcový nosník, na obou koncích podepřený, uprostře…
jirka44 25.12.2013 11:19
jirka44
To jsem si říkal taky, ale přes wiki jsem našel, že průměr je správně.
kejki 25.12.2013 20:17
kejki
To možná je, ale až na tom bude dělat veletoče, bude tyč pěkně vibrovat. Takže (v lepším případě) ok…
host 25.12.2013 20:38
host
Prohýbat se to bude podle toho jakou ocel na šrotišti sehnal. Ale ani tak nemám nijak velké obavy. K…
sHpy00n 25.12.2013 21:08
sHpy00n
Těch 5 cm je na shyby pro křečka. ;-) poslední
host 25.12.2013 23:18
host

No, nejsem stavař ani strojař, ale jedná se o krakorcový nosník, na obou koncích podepřený, uprostřed zatížený břemenem Q. Takhle si to pamatuju po padesáti letech ze školy a nikdy mi to k ničemu nebylo. Zkušenost mi ale říká, že se to nejspíš pořádně prohne. Na takovouhle váhu bych dal odhadem tak něco jako lešenářskou trubku.

Prohýbat se to bude podle toho jakou ocel na šrotišti sehnal. Ale ani tak nemám nijak velké obavy. Když chce hrazdu, bude cvičit shyby. To znamená široký úchop nadhmatem, dlaně cca 70 - 80 cm od sebe.

S kotvením bych se tedy moc nemazal. V nosné zdi vyvrtat otvor průměr 30 mm, skrz příčku 35 mm. Oba otvory pořádně vyfoukat a zbavit prachu nějakým kartáčkem. Pak částečně vyplnit otvor v nosné zdi chemickou kotvu a tyč do ni šroubovitým pohybem natlačit. Dbát na to, by tyč byla centrovaná v otvoru v příčce. Pak z obou stran příčky co nejdokonaleji natlačit chemickou kotvu kolem tyče. Pokud budou zdi z dutinových cihel, použít košíček ať není velká spotřeba chemie. Sežeru vlastní boty estli to nebude držet, jen mi není jasné na co chceš aby 5 cm tyče koukalo z druhé strany příčky?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru