Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nabíječka akumulátorů ke šroubováku nenabíjí

Akorát že to není vůbec pravda:-).
NiCd články nelze nabíjet nabíječkou s konečným napětím jako
baterie olověné. Olověné baterie mají napětí přímo úměrné stavu nabití, takže pokud má nabíječka napětí plně nabitého článku, nabíjení se samovolně ukončí.
Ne však u NiCd. Napětí plně nabitého článku se mírně liší, podle stupně opotřebování. Ale to ještě není to nejpodstatnější.
Podstatné je, že při zrychleném nabíjení (což je u nářadí vždy), se při nabíjení napětí zprvu na článku zvětšuje se stupněm nabití, ale jakmile článek se blíží a dosáhne plného nabití, napětí se na něm zmenší.
Pokud tedy budeme nabíjet zdrojem pevného napětí, což by trafo se snížením napětí diodami bylo, dojde k tomu, že po nabití baterie se na ni sníží napětí a proud ještě vzroste. Tím se baterie více ohřeje a dále sníží napětí.... Pokud zdroj bude dostatečně napěťově tvrdý a nedojde k odpojení nějakou automatikou, článek se poškodí.
Napětí plně nabité baterie 18V není 18V ale asi 23 až 25V,Trafo tedy musí dát alespoň toto napětí.
Běžné vrtačky mají NiCd baterie 1200mAh, běžně se nabíjejí 4 až 5 hodin. Tedy střední nabíjecí proud by měl být tak 0,4A.
Je nutno uvažovat že napětí z trafa 24V bude mít vrcholovou hodnotu asi 30V, po odečtení úbytku na usměnovači. Baterie se tak dobíjí přesahem "vršků" sinusovky nad napětím baterie.
Také záleží na velikosti trafa, jak bude vytížené. Pokud bude vytížené málo, vrcholové napětí bude větší.
Nejednodušší nabíječka je tedy trafo, usměrňovač a sériová žárovka. Vypočítat to jde stěží, nejlépe zkusmo vřadit třeba žárovku z auta, nebo paralelní spojení více žárovek, a měřit proud, vybrat vhodné žárovky aby proud odpovídal a žárovka svítila jen asi třetinovým jasem. Žárovka je účinným stabilizátorem proudu. (také lze řešit sériovým kondenzátorem v primáru). Baterii takto nabíjíme předpokládanou dobu a občas kontrolujeme rukou teplotu. Když se baterie ohřeje, je nabitá a nenecháváme zbytečně dlouho.
Jinak ještě na vysvětlenou, proč originální nabíječka u levnějšího nářadí má jen trafo usměrňovač a žádné omezení.
Ty trochu lepší mají automatické odpojení, jakmile začne napětí baterie klesat. Ty nejlevnější mají trafo navržené tak, že dá nabíjecí proud, ale pak když napětí na článcích klesne, je trafo natolik měkké, že větší proud nedá. Což by při náhradě nabíječky šlo jen pečlivým výběrem trafa. Ale tyto nabíječky je třeba hlídat a nenechat nabíjet příliš dlouho, články se tím poškozují.

To je asi tak všechno, jsem mohl říct o nabíjení NiCd nářadí.
Uff :puff:8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny