Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bouchání v topení v paneláku - kde hledat pomoc?

Dobrý den,

potřebovala bych, prosím, poradit s topením. S přítelem jsme se přistěhovali v říjnu tohoto roku do bytu 1+1 ve starším panelákovém bytě. Ale po pár dnech bydlení se objevili problémy s topením - v pokoji vedle postele topení pořád bouchá (i vedle v kuchyni), ráno když se topení rozehřívá v 5 ráno a o půlnoci, když chladne. Bouchání a lupání trvá někdy i dvě hodiny v krátkých intervalech, jinak bouchá pravidelně i přes den (ne hodinu v kuse, ale oproti tomu třeba každé dvě hodiny, i častěji). Nepřestává to ani když je topení vypnuté. Jsme v 2. patře z 12-ti, máme tu stoupačky s procházející vodou - jsou uvolněné, nejsou zazděné! - ale topení pořád bouchá. Četla jsem rady na internetu, ale píšu sem, protože nevím, na koho se s tím mám obrátit? Soused, člen představenstva, který tady zajiťuje opravy pro celý panelák (a sám zde bydlí), mi řekl, že s tím nechce nic udělat. Byl si to poslechnout (ale když už dorazil, tak to nedělalo takové rány - zrovna), řekl, že to není tak závažné, a navíc že to prý sousedé neslyší (bydlí kolem nás důchodci, kteří dle svých slov samozřejmě méně slyší). Když jsem mu řekla, že jsem našla rady na internetu, co s tím (zkontrolovat celou soustavu, regulátory apod.), tak řekl, že to prý v roce 2010 dělali, a je vše v pořádku, a nic s tím dělat nehodlá. Diví se, že to je jednom u nás, v jednom bytě. Ale nechce nám povolit zavolat jiné topenáře, aby dělali zásahy do topení. Prosím vás, co máme dělat dál? Bohužel se nemůžeme odstěhovat, máme tříměsíční výpovědní dobu dle smlouvy, a nemáme peníze na dražší bydlení (nájem je relativně levný, a rok byl byt prázdný). Už jsme z toho dost na nervy, spát denně něco kolem pěti hodin přerušovaného spánku a pak bouchání ještě poslouchat během dne.
Předem děkuji za případné rady.

Jana Špatenková

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
U nás naštěstí předseda SVJ spolupracuje, tak je to o něco jednodušší. Dnes se na to byl podívat top…
Lenuskatt 15.01.2014 10:58
Lenuskatt
dobrý den tak jsem to odhadl na ty zabetonovaný trubky.ničím jinym to nebude.Možná máte odvzdušňo v… nový
jardys 16.01.2014 12:52
jardys
Dobrý den, jo v paneláku bojovku, to bude asi problém dosáhnout toho, aby všichni lidi spolupracoval… nový
Monjita 20.01.2014 19:26
Monjita
Dobrý den, mám stejný problém. Někdy stupačky topení práskají jindy ne, horké jsou třeba pořád stejn… nový
macomolish 08.03.2017 20:21
macomolish
Dobrý den, u nás podobný problém, dle topenářů je způsoben samozřejmě dilatací potrubí, jak psáno vý… poslední
MaNe 10.03.2017 00:26
MaNe

U nás naštěstí předseda SVJ spolupracuje, tak je to o něco jednodušší. Dnes se na to byl podívat topenář, který řekl, že to je určitě ta diletace, a že jediné co tomu pomůže je právě udělat ty průchodky kolem trubek. Chtěl i zregulovat ten tlak v trubkách, ale u nás v paneláku nemáme ty ventily nebo co, tak to ani seřídit nemohl. Prý nejprve zkusit vybourat průchodky u nás v bytě a když ani to nepomůže, tak ve všech patrech :-), což to je to, co jsem nechtěla:-(.

Dobrý den,
jo v paneláku bojovku, to bude asi problém dosáhnout toho, aby všichni lidi spolupracovali. Nejsou všichni lidi stejní a s některými je velmi složitá domluva. Jsou i takoví, které baví dělat naschvály a mám obavy, že i takové tu máme. Já stále čekám na topenáře a pořád se neděje nic, zřejmě jim se spí dobře.
Jak už jsem psala, některé noci jsou úplně v klidu a někdy je to k nevydržení, takže já mám takovou bojovku, že nikdy dopředu nevím, v kterém pokoji budu spát:-)

Dobrý den, mám stejný problém. Někdy stupačky topení práskají jindy ne, horké jsou třeba pořád stejně. Zkoušela jsem ten olej, ale nepomohl...Chtěla bych se zeptat, přistoupili jste někdo k vybourání těch prostor kolem stupaček a pomohlo to? Díky, Markéta

Dobrý den,
u nás podobný problém, dle topenářů je způsoben samozřejmě dilatací potrubí, jak psáno výše. Rozdíly, tj. někdy ano/ne, více/méně, jsou prý způsobeny tím, kolik topení (pater) je v tu chvíli v dané stoupačce omezeno či uzavřeno natolik, že se v ní neúměrně zvedne tlak - u nás to není jen bouchání při nahřívání a chladnutí, ale i poměrně hlasité hučení, když je "doboucháno" a už se jen topí. V tomto poměrně zásadně pomohla regulace tlaku tzv. inteligentním čerpadlem, omezilo se i to bouchání.
Jinak olej bych si netroufl do díry kapat/lít, sousedé by Vám mohli pěkně poděkovat za mastný strop :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru