Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vlhký roh zdi v obýváku

no, obecne ma vlhka stena 2 mozne priciny
1) nekudy tam zateka
2) kondenzace vzdusne vlhkosti

Pokud prijdete na to ze tam zateka, tak musite odstranit to zatekani, to je asi jasne. V opacnem pripade zbyva bod 2) Takhle v rozich a jeste rozdilne zateplenych to byva dost cast problem. Je to zalezitost rosneho bodu (http://cs.wikipedia.org/wiki/Rosn%C3%BD_bod) a mozna nejakeho tepelneho mostu (http://cs.wikipedia.org/wiki/Tepeln%C3%BD_most), zjednosusene receno pokud je teplota povrchu nizka a relativni vlhkost prostoru vysoka, dojde ke kondenzaci vodni pary na to ochlazenem provrchu. Na to Vam pak ale nepomuze vubec zadna sanacni omitka, protoze ta odvadi vlhkost ze zdiva, jenze Vam vlkost prichazi ze vzduchu a namaci povrch.
Reseni je bud stavebne technicke a to podle dane situace - na to nejlepe pozvat nejakeho odbornika, ktery to celel posoudi a navrhne nejake reseni. Do te doby je potreba delat dve veci - topit a nejakym zpusobem co nejvice snizovat vzdusnou vlkost v mistnosti, bud castym a intenzivnim vetranim, pripadne instalaci nejakych odvlhcovacu atd. Zkratka je potreba bud otepit tu stenu a nebo snizit vlhkost tak, aby se dostal nad rosny bod a ke kondenzaci vodni pary nedochazelo.

Lehce se rekne, nekdy ale tezko udela. Mam podobny problem uz nekolik let. Pred 10 lety jsem koupil byt a bylo v nem tak sucho, ze jsem si koupil zvlhcovat vzduchu. Pak jsme opravili zasekle kohouty na UT, vymenili okna a razem bylo vsechno obracene. Zmizelo "profukovani" a vlkost letela vzhuru z 30 na 70%, vsichni utahli kohouty na topeni, a helemese, plisen tuhle a tamhle. Zena je setriva a proste ji nepresvedcim, at to topeni necha zapnuty, ze to zaplatim... Co nadelam. Natrel jsem aspon ty plesnivy mista malbou do ktery jsem dal JUBOCID a funguje to - alespon zatim. Nic lepsiho jsem nenasel. V nasem pripade by pomohlo nejspis zatepleni celeho domu ale to je prave o co je zatim dosti nepruchodne...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny