Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dosah dál. ovladače vrat

Zdravím. Nainstaloval jsem si el. pohon vrat, ale trápím se s dosahem dálkových ovladačů. Podle manuálu by to mělo být alespoň dvacet metrů. Já mám tak pět a ještě ne na první stisknutí tlačítka. Už mě napadá jediná možnost. Anténa se nachází v těsné blízkosti 220V. Může v tom být problém, než to začnu předělávat? A jaká anténa je nejvhodnější pro zlepšení příjmů?

Předmět Autor Datum
Nebo se zeptám jinak. Nezná někdo plánek na anténu 433MHz právě pro zesílení signálu dálkových ovlad…
hatik 16.10.2013 12:02
hatik
Antena neni ziaden hifi komponent, je to len kus dratu spravnej dlzky, pripadne spravneho tvaru ak c…
MM.. 16.10.2013 17:32
MM..
BTW. spravna dlzka obycajnej dratovej lambda/4 anteny pre 433MHz je 17cm. Ta tvoja ma kolko?
MM.. 16.10.2013 17:35
MM..
Tak ta origo anténa má opravdu 17cm. Myslím, že fotografie odpoví na vsechny dotazy. Je zde vidět ze…
hatik 17.10.2013 17:03
hatik
Vyzkoušej toto: V prodejně anténní a satelitní techniky zakup kus anténního koaxiálního kabelu. Prov…
Zerozero 18.10.2013 00:41
Zerozero
Děkuji za nápad s tou anténou. Ten koaxiální kabel jsem měl v úmyslu vyzkoušet. Jen musím vymyslet j… poslední
hatik 18.10.2013 10:20
hatik

Antena neni ziaden hifi komponent, je to len kus dratu spravnej dlzky, pripadne spravneho tvaru ak chceme aby to malo aj nejake smerove vlastnosti. Vseobecne plati ze antena musi mat aj nejaky protipol (typicky je to minuspol/zem zariadenia t.j. napajanie), jak to je napajane? Jak dlhy je drat od minuspolu, a jak je vedeny? (viest podla moznosti na druhu stranu od anteny, ne vedla anteny)
Druha vec je ak je medzi antenou a vysielacom nejaky plech (dvere) alebo zelezobeton stena apod, tak to signal odrazi/stlmi, takze pokusis sa umiestnit antenu tak aby nebola za plechovymi dverami. Ak chces antenu umiestnit inde a je na konektore, tak sa to musi spajat koaxialom so spravnymi vlastnostami (spravna impedancia).
Nevieme jak presne si to umiestnil ani co to presne mas zac, ale typicky to ma cez stenu apod dosah tych 5m, viac od toho necakaj.

Tak ta origo anténa má opravdu 17cm. Myslím, že fotografie odpoví na vsechny dotazy. Je zde vidět zeleny drát jako anténa a kolem něj bily kabel ze zásuvky do trafa nahoře. Pohon je na 12v. Samozřejmě signál půjde vždycky přes plechová vrata, protože se jedna o garáž. Ještě bych mohl vést kabel ze zásuvky do zdroje vrchem, ale není zde v krabici pro něj otvor a kvůli záruky nechci bez informací zde do toho bezhlavě vrtat.

Vyzkoušej toto: V prodejně anténní a satelitní techniky zakup kus anténního koaxiálního kabelu. Provrtej otvor zkrz zeď těsně u krabice zařízení.
Koaxiál do přístroje zapoj tak, že vnitřní vodič koaxiálu připojíš místo původního anténního drátu. Opletení koaxu zapoj na svorku označenou GND. Tak aby opletení bylo od středního vodiče odstraněno jen v nutné míře.
Koaxiál vyveď zkrz otvor ve zdi ven. Kousek od zdi odstraň opletení kabelu tak, aby byl vnitřní vodič v izolaci ale bez opletení, v délce jako měl původní anténní drát (17cm). Bylo by vhodné navléknout na ven trčící část bužírku, proti vnikání vlhkosti. Takto vytvořenou anténu nech volně trčet od zdi, vlastní pružností bude šikmo dolů. Nepřidělávat ke zdi.
Tím, že vyvedeš anténu z vnitřku garáže ven může se dosah zvětšit několikanásobně.
Vzhledem k tomu, že neznám impedanci vstupu antény a jestli použitý koaxiál nevnese velký útlum nepřizpůsobením, nemůžu výsledek zaručit na sto procent.
Věřím však že to bude fungovat.

Děkuji za nápad s tou anténou. Ten koaxiální kabel jsem měl v úmyslu vyzkoušet. Jen musím vymyslet jak obejít to vrtání přes zeď, protože mám novou fasádu a nerad bych do ní zbytečně dělal díry. Jen mi vrtá hlavou, že někdy jsem bez signálu i když stojím metr od přijímače. Jakoby to něco rušilo. Ale zase mám i garážova vrata na dálkové a tam problém na stejné frekvenci není.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru