Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mokré vnitřní zdi

Prosím o názor ohledně původu a možného odstranění vlhkých až mokrých stěn v domě. Jedná se starý dům, který je postaven částečně z kamene a zbytek z cihel. Mokré stěny jsou ale ty vnitřní, vlhkost se začala objevovat přibližně před třemi lety. Předchozích 25 let si nepamatuju, že by s tím byl problém. V období před třemi lety +- se nic zásadního v domě nezměnilo. Dům slouží jako chata, stěny má cca 40-50 cm hrubé, topí se v něm přimotopy-při pobytu na chatě. Chtěla bych chatu zrekonstruovat, ale s tou vlhkostí je to problém. V podstatě nemám tušení kde se může brát, kdyby to bylo od okapů, tak jsou mokré i obvodové, trubky s vodou ve stěně v tomu místě prý nejsou.Chata má 250 m2 zast.plochy, problém je na 3 místech, cca 15 bm. Je možné, že 1 místo je bývalá obvodová stěna. Dům se nachází v horské oblasti.
Můj názor na vlhkost v domě je ten, že je to nakumulovaná nebo vysrážená voda, sundala bych omýtky, obkopala dům-folie+stěrk+drenážka, zkontrolovala odvod okapů a počkala jak to bude pokračovat. Potom popř.podřezání - ale vnitřních zdí?
V každém případě budu ráda za názor, radu, nebo zkušenost.
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Evo, nepotěším Vás, ale snad mi to prominete. Určitě je třeba aby dům prohlédl někdo, kdo se v tomt… nový
milan.cukrar 11.10.2013 11:10
milan.cukrar
Asi jsem napsala špatně "obkopala dům-folie+stěrk+drenážka" - ale měla jsem na mysli hydroizolaci a… nový
evkab 11.10.2013 12:17
evkab
Evo, "podél stěn něco jako drenáž a vyvést ven" ale to není hydroizolace, neznám Váš domek, ale toto… nový
milan.cukrar 13.10.2013 19:27
milan.cukrar
My jsme měli podobný problém - rohová místnost (16 m2) měla mokré vnější stěny i vnitřní hubené stěn… nový
n.u.r.v. 13.10.2013 22:41
n.u.r.v.
Evo, zdůrazním větu kolegy n.u.r.v., " podřízly stěny" to je hydroizolace, tak to musí být, jinak má… nový
milan.cukrar 14.10.2013 08:40
milan.cukrar
nebo chemická injektáž? také nad tím ted přemýšlíme, máte s tím někdo zkušenosti? poslední
deraji 09.11.2013 19:27
deraji

Evo, nepotěším Vás, ale snad mi to prominete.

Určitě je třeba aby dům prohlédl někdo, kdo se v tomto vyzná. Já nevím jak jsou vyvedeny okapy, zdali kanalzace neteče pod barák a podobně. Vím ale naprosto přesně, že Vámi navrhované řešení: "...obkopala dům-folie+stěrk+drenážka..." nepomůže. Vždyť píšete o vnitřních stěnách. Navís vodu si přivedete k baráku a tam se bude v podloží hromadit. Nesmíte přeceňovaz funkci drenážní dírované trubky.
Zcela určitě 100% pomůže dodatečná hydoizolace.

Máte nějaké fotky?

Asi jsem napsala špatně "obkopala dům-folie+stěrk+drenážka" - ale měla jsem na mysli hydroizolaci a to že to nebude příjemné řešení tuším, ze stavební firmy mi pánové navrhli postup: memi Vámi uváděné i uvnitř vykopat do 50 cm podlahy+udělat nově, podél stěn něco jako drenáž a vyvést ven. Detailně jsem si to vysvětlit zatím nenechala, ale vzhledem k tomu, že s manželem chceme celkovou rekonstrukci tak se tomu asi nevyhneme. Protože udělat nové omýtky, dřev.podlahy, okna a td a po 2 letech řešit zaset tento problém - to by bylo nepříjemné.

My jsme měli podobný problém - rohová místnost (16 m2) měla mokré vnější stěny i vnitřní hubené stěny...udělali jsme následující postup:

1) vyškubali podlahu
2) vybrali asi 20cm bordelu co tam byl (škvára a další...)
3) podřízly stěny - vždy vybourat úsek metr dlouhý a na výšku dvou řad cihel, pak jsme tam strčily ipu...a tak dál - ipa se svařovala...
4) uvnitř jsme podlahu vylili betonem (5cm) a na něj položili pásy ipy a u stěn přivařili k ipě, která byla v obvodové zdi (z bodu 3)
5) další beton a podlaha dle výběru

Pokud necítíte nějaký problém v podlaze, ale jen vás trápí ty zdí, tak by stačila u vás možná jen ta podřezávka zdí...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru