Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadne CYKY kabely?

Zdravim, nejsem elektrikar, takze se predem omlouvam za blby dotaz. Predelavam byt a natahl jsem nove kabely CYKY-J 3x2,5. Kabely jsou v husich krcich v sadrove omitce a potreboval jsem zjistit u rozvodne skrine ktery je ktery. Napojil jsem tedy jeden vodic v kabelu na kabel pod proudem v rozvodne skrini a zkouseckou jsem zkousel o ktery kabel se jedna. Kabel jsem nasel, ale zkousecka detekuje napeti na vsech vodicich, ne jen na tom ktery je pripojeny v rozvodne skrini. U vodice ktery je pripojeny sviti jasne, u zbyvajicich dvou jen trochu, zkousecka je z BAUHAUSu a stala par korun. Napadlo me, ze je poskozeny kabel, vyzkousel jsem to same na metrovem kabelu a vysledek je uplne stejny. Kabel jsem rozrezal a vse je OK, vodice v kabelu poskozene nejsou. Nejake vysvetleni? Diky. O.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jasne, kapacitna a induktivna vazba. ALe to je vlastne jedno. Ked chces zistit ktory kabel je ktory,…
Matfej 25.09.2013 08:21
Matfej
Samozrejme, ze si muzu koupit jine, lepsi vybaveni, ale pro tento ucela zkousecka bohate staci. Jedn… poslední
Ondra-Elektrika 25.09.2013 20:09
Ondra-Elektrika

Jasne, kapacitna a induktivna vazba. ALe to je vlastne jedno.
Ked chces zistit ktory kabel je ktory, tak mozes zohnat taky ten lacny multimeter za par euro co ma funkciu piskania pri spojeni hrotov. No a staci ked si na konci kabla spojis niektore 2 vodice a na druhom to budes merat.Samozrejme vsetko tak, aby nebolo mozne sposobit skrat sietoveho napatia. Teda hlavny privod do rozvadzaca najprv vobec nezapajat, to nechat uplne na koniec. A az po overeni vsetkeho, po zapojeni kazdej zasuvky atd. az vtedy to napajat na siet.
Nebudem ani pisat, ze na taketo zasahy v podstate vobec nemas opravnenie a robit to skutocne na vlastne riziko. Nie je to sranda, nejde len o uraz priamym dotkom, ale pri zlej instalacii sa kludne moze stat, ze niektore vodice zacnu horiet a podobne. Cize dodrzat spravne prierezy v rozvadzaci je samozrejme tiez velmi dolezite. Takze fakt pozor.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru