Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulace kotle na tuhá paliva

Hmm, takže ten systém je zapojený trochu jinak, než k čemu je /výrobcem/ určený regulátor? Popravdě, jsem zastáncem regulace podle zpátečky, protože jenom ta dává nějakou odezvu toho, co se děje v baráku. Jenomže v tomhle zapojení mi uniká funkce toho regulátoru :-( - tedy pokud to nemá jenom udržovat stálou teplotu topné vody (regulační nesmysl, ale možná jsem něco přehlédl), protože tohle zapojení (dle výrobce regulátoru) by jen udržovalo nepřekročení maximální teploty do podlahovky a ta už potom musí mít svoji regulaci podle stavu místností.
- Ani chybné uživatelské nastavení požadavku teploty nesmí vést k tomu, aby se kotel "vychladil". Proto tam přeci máte kotlový okruh a 4cesťák, ne?! Pokud regulace tuhle funkci nemá (a tahle ji má), lze to obejít tak, že se do vracečky kotlového okruhu dá termostat s nastavenou minimální teplotou provozu a pokud ji kotel nedosahuje /je to kritická chyba/, rozpojí se tím obvod pokojového termostatu (systém si myslí, že je natopeno a začne zavírat směšovák). Teplota sice trochu kolísá - kmitá v závislosti na hysterezi přidaného termostatu a rychlosti směšováku, ale účel - vyloučení nízkoteplotnáho provozu kotle - je dosažen.
- Výše píšete o tom, že část soustavy topí, ikdyž čerpadlo je vypnuté a teplota kotle se tím dostane pod provozní minimum. 4cesťák odděluje oba okruhy hydraulicky, takže kotlové čerpadlo to na svědomí nemá mít. Nežádoucí samotížné cirkulaci (části) topné soustavy se dá zamezit namontováním pružinové zpětné klapky na výstup čerpadla topného systému. Bez toho je regulace jen částečně účinná a tady vidím kámen úrazu :-(.
- Nechtějte při velkém výkonu kotle, aby regujace byla rychlá. Dojde k jejímu rozkmitání do maximálních a minimálních teplot. Píšete, že budova má značnou akumulaci - dlouhou odezvu změny teploty topení na změnu teploty vzduchu. Zpomalením chodu směšováku tedy místnost nepřetopíte, ani nevychladne - využijte toho. S dynamikou ventilu bych začal tak na 50ti a postupně ji snižoval...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny