Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kabel - dělá se vůbec v takové kombinaci

Potřebuju pro rozvod kabel čtyřžilový, se dvěma fázemi, nulákem a ochranným vodičem. Jedna fáze pro světelný obvod (samostatně jištěný), druhá fáze pro zásuvkový obvod (samostatně jištěný), nulák a fáze společné. Jenže jediné čtyřižilové vodiče, které jsem objevil jsou pro staré motorové zásvky, kde vodiče PE a N jsou jeden společný, tedy tři fáze barevně odlišné a PEN. Jenže mít místo modrého nuláku šedý, to se mi nechce, to je poněkud prasárna.

Nevíte, jestli se dělá kabel v požadované barevné kombinaci?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
""Doporučení: Seznamte se se základními principy v elektrotechnice, než se do takové práce pustíte.… poslední
Zerozero 09.09.2013 17:11
Zerozero

""Doporučení:
Seznamte se se základními principy v elektrotechnice, než se do takové práce pustíte. Elektrické zařízení bez napětí vypadá stejně, jako elektrické zařízení pod napětím, jenom je jiné na omak :-(""

Svatá pravda. Lidi, nedělejte instalace, bez alespoň základních znalostí!
V lepším případě, pokud neseženete revizního technika, který se nechá dobrovolně popravit, tak Vás to nechá vytrhat ze zdi. V horším případě Vám jde o život!:x:

Jinak k problému: Vést dva rozdílné, jištěním oddělené obvody společným kabelem, jak už zde bylo uvedeno, přímo zakazuje norma!
Pokud je potřeba kabel jak je požadavek a nejedná se o kilometry, tak se prostě z pětižilového kabelu nepotřebný nezapojí. Ale v tomto případě nedělat!!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru