Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Natočený volant

Dobrý den,
Mám problém ve fabii I. když držím volant rovně tak to je bez problémů auto jede rovně, ale pokud volant pustím tak volant se mírně natočí doprava a auto začne trochu zatáčet doprava. Kde by mohla být závada? Seřídit geometrii kol ?

Díky předem za odpovědi.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevěděli byste odpověď na podobný problém? Felicie. Když chci jet rovně, tak musím mít volant trochu…
kdrtztez 08.09.2013 12:58
kdrtztez
Důležité je, zda auto jede rovně, když volant nedržíš. Pokud ano, tak sice je nejspíš geometrie v po…
czcharlie 09.09.2013 15:56
czcharlie
Aha. Když volant pustím, tak auto jede do čoudu (doleva, volant se vyrovná a auto jede křivě). Ještě…
kfghrtřč 09.09.2013 19:43
kfghrtřč
1. - nevím, kde je čoud, takže nevím kam auto jede. Jestliže auto auto drží směr když nikdo nedrží v…
czcharlie 09.09.2013 22:05
czcharlie
Děkuju za odpověď, pomohlo mi to. Když pustím volant, tak jede auto samo doleva, takže je to trochu…
kfghrtřč 09.09.2013 23:42
kfghrtřč
Stojí to asi 700 - 1000Kč. Nedávno jsem to taky nechal dělat (mimo jiné).
Prasak 10.09.2013 07:37
Prasak
Ok, to pokud jde o samotné seřízení geometrie. Bylo by ale v tomto konkrétním případě vhodné připome…
czcharlie 10.09.2013 08:18
czcharlie
Samozřejmě, to pak bude stát patřičně více. Na ohnutí ramene stačí i naše silnice, taky jsem v zimě…
Prasak 10.09.2013 09:22
Prasak
Jo. A po nadcházející zimě nebude problém nechat někde na silnici I. třídy celou přední nápravu. To…
czcharlie 10.09.2013 09:51
czcharlie
Nestraš, v červnu jsem do přední nápravy nacpal 5 litrů. Silentbloky, čepy, tyč řízení. Rád bych, ab…
Prasak 10.09.2013 10:21
Prasak
No mě výměna silentbloků čeká ještě před zimou... U nás v Pardubicích udělali nový povrch se sníženo…
czcharlie 10.09.2013 10:28
czcharlie
To mi připomíná kruhový objezdy všude možně, nebo spíš nemožně, protože na to jsou dotace.
Prasak 10.09.2013 11:51
Prasak
Jo, z fotek nesmyslných kruháků jen v Pardubicích by byla slušně obsáhlá výstava. poslední
czcharlie 10.09.2013 11:54
czcharlie

Nevěděli byste odpověď na podobný problém? Felicie. Když chci jet rovně, tak musím mít volant trochu natočený na jednu stranu. ( = Když dám volant rovně, tak jedu do strany.) Nevíte, čím by tohle mohlo být?

Důležité je, zda auto jede rovně, když volant nedržíš. Pokud ano, tak sice je nejspíš geometrie v pořádku, ale: je špatně nasazený volant (málo pravděpodobné) nebo "odborník" seřídil geometrii nastavením řídicí tyče jen na jedné straně. Na jízdní vlastnosti to sice nemá vliv, ale výsledkem je právě pootočený volant.

Aha. Když volant pustím, tak auto jede do čoudu (doleva, volant se vyrovná a auto jede křivě). Ještě mi prosím řekněte, kdo je zodpovědný za seřízení geometrie? Pneuservis? Autoservis? Měli by to kontrolovat při běžné prohlídce/při výměně pneumatik, nebo jen na žádost? Protože jestli při běžné prohlídce a výměně kapalin apod., tak se tam na to někdo pěkně vykašlal.

A ještě mi prosím řekněte, jestli bych to měla řešit hned, nebo jestli s tím můžu ještě x měsíců řídit. Čemu to vadí? (Krom toho, že musím pořád držet volant?)

1. - nevím, kde je čoud, takže nevím kam auto jede. Jestliže auto auto drží směr když nikdo nedrží volant, pak je geometrie nejspíš v pořádku, jen někdo byl líný při seřizování a zjednodušil práci. Výsledkem je natočený volant.

2. Za seřízení geometrie odpovídá ten, kdo seřizoval. Ovšem pouze ve smyslu zda geometrie byla seřízena správně. Jinak jde o normální opravu stejně jako třeba výměna oleje, takže servis geometrii seřídí pouze když ji zákazník požaduje.

Otázka je co považujete za běžnou prohlídku, při výměně provozních kapalin či pneumatik rozhodně geometrii stejně třeba jako kontrolu klínového řemene servis bez objednání kontrolovat a seřizovat nebude.

3. Geometrii bych rozhodně zkontrolovat nechal. Pokud se např. nesjíždějí nerovnoměrně pneumatiky či pokud auto drží směr není to sice akutní, ale do servisu bych zajel, nechal geometrii seřídit a trval na srovnání volantu.

Ok, to pokud jde o samotné seřízení geometrie. Bylo by ale v tomto konkrétním případě vhodné připomenout, že pokud se auto chová takto může to být způsobeno ohnutím některé části přední nápravy (např. po nárazu na nějakou nerovnost, najetím na obrubník apod.) a v tom případě by se oprava mohla docela prodražit. V každém případě bych návštěvu servisu nedkládal.

Nestraš, v červnu jsem do přední nápravy nacpal 5 litrů. Silentbloky, čepy, tyč řízení. Rád bych, aby to vydrželo dalších 60 tisíc km, ne jen jednu zimu. Už tak dost na tom, že místní silnice jsou adeptem na vibrátor roku, zvláště v našem maloměstě. Alespoň v Brně teď udělali nový koberce po okruhu od Husovic po Starou osadu, to je labužo tama jezdit.

No mě výměna silentbloků čeká ještě před zimou... U nás v Pardubicích udělali nový povrch se sníženou hlučností (ano, opravdu je je to ztišení auta při jízdě znát) na cca 3km úseku komunikace. Drobná potíž je v tom, že tento úsek byl vcelku v dobrém stavu, ale hlavně v tom, že vede převážně mimo zastavěné území a na ostatní komunikace ve městě, které opravu nutně potřebují jaksi nezbývají peníze. Ale to je v našem městě normální, stačí zagooglit najít dění okolo Tyršových sadů, Třídy míru, přednádraží a další a další.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...