Předmět Autor Datum
možné to je, dělá se kulatá 4kolíková nebo 5kolíková, pro proudy 16 a 32A.
paul 28.08.2013 19:08
paul
Záleží na tom, na jakou zásuvku chcete svářečku připojit. Pokud na (kulatou) 4kolíkovou, zapojte vše…
mirektatra 29.08.2013 07:53
mirektatra
Jaký je typ té svářečky? Často bývají zapojeny na dvě fáze a mají buď ustřižen jeden vodič kabelu, n…
Zerozero 29.08.2013 23:12
Zerozero
Dobrá poznámka :!: Zkrátka , pro radu je tady potřeba doplnit informace jak o svářečce, tak o zásuvc…
mirektatra 30.08.2013 07:18
mirektatra
No právě, že na svářečce není nic napsané ani značka.
G-fast 30.08.2013 15:31
G-fast
A jakou má zástrčku - hranatou se 4mi plochými kolíky, do kterých jsou zapojeny 4 vodiče? A do jaké… poslední
mirektatra 31.08.2013 09:52
mirektatra

Záleží na tom, na jakou zásuvku chcete svářečku připojit. Pokud na (kulatou) 4kolíkovou, zapojte vše tak, jak jsou popsány svorky ve vidlicích: L(1,2,3) na nové, odpovídá značení A,B,C, případně U,V,W, nebo i T1,T2,T3, vodiče pak mají barvy černá, hnědá, šedá, ale u starších také červená+modrá. POZOR! NENECHTE SE ZMÁST vodičem MODRÉ barvy, který ve spojení s červenou, černou a ZELENÝM "nulákem" je použit na FÁZI! To vše jsou označení pro jednotlivé fáze. Pokud se nejedná o rotační svářečku (TRIODYN), na jejich pořadí nezáleží. Jednoznačné je to také u kostry, která je zelenožlutá, nebo zelená a připojí se na svorku PEN.
U 5tikolíkové vidlice použijte svorku PE pro připojení ukostření, tedy zelenožlutý, nebo zelený vodič.
Problematické je zapojení do 5tikolíkové zásuvky jen u přístrojů, které mají kromě kostry také NULOVÝ PRACOVNÍ VODIČ podle předchozích předpisů kombinovaný s ukostřením, tedy s ochranným vodičem. Tímto vodičem (zelená, zelenožlutá) protéká při práci "provozní, pracovní" proud, který při připojení vypne proudový chránič. Tak také zjistíte, že takový spotřebič máte :-) . V tomto případě musíte použít 5tižilový kabel a jeho připojení svěřte odborníkovi, který musí zapojení uvnitř spotřebiče upravit. Takhle je zapojena ale jenom malá část spotřebičů.
Starých svářeček, zejména pokud jsou tovární výroby, není třeba se bát, protože mívají dobré parametry pro sváření běžných konstrukcí, jsou bezporuchové a jejich jediným "omezením" je použití elektrod na střídavý proud.

Jaký je typ té svářečky? Často bývají zapojeny na dvě fáze a mají buď ustřižen jeden vodič kabelu, nebo použitý třípramenný kabel. Často se pak stává, že to někdo z neznalosti zapojí na tři fáze, protože si myslí, že když je to na "motorový" proud, že mají být tři fáze. Tím zapojí nulovací vodič na fázi a průšvih je na světě. Tak pozor!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru