Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodej motocyklu

Dobry den. Muzete me nekdo poradit. Prodavam motocykl. Jak je to s Velkym a malym technickym prukazem v pripade zajmu kupujiciho ktery by si stroj chtel ihned odvest? Co mu mam dat do ruky za TP a co ja jakoz to prodavajici musim jeste obstarat a vybehat aby stroj uz nebyl na me psany a druha strana si ho radne prihlasila? Jak je to z povinnym rucenim? Jsou dve varianty-1)Co kdyz bude kupujici ze stejneho okresu? 2)Co kdyz bude kupujici z jineho okresu? Dekuji za radu.

Předmět Autor Datum
pospa, zdravím vy mu prodáte vozidlo, nedáte mu techničáky ani jeden, ani zelenou kartu. Dojdete na…
milan.cukrar 22.08.2013 17:26
milan.cukrar
Pane Milane dam priklad. Kupujici je z Breclavi, chce na moto odjed, tak ze neodjede ale bude ho mus…
pospa65 22.08.2013 19:05
pospa65
Jak on odjede je jeho starost. Pokud můžete na evidenci vozidel (nikoliv inspektorát), spolu je to s…
milan.cukrar 22.08.2013 19:13
milan.cukrar
Udělej to, jak ti říká Milan. Když mu dáš techničák, může se stát, že tady budeš za čtvrt roku psát…
ladaadal 23.08.2013 06:05
ladaadal
To jsou teda rady jak stehno, ať si to tlačí po polňačkách. A co vám brání, když řekne, že motorku b…
bsa 23.08.2013 07:20
bsa
Nevím zdali je hodnocení "jako stehno" chvála či hanění, ale jak se udělá posup třeba od čtvrtka 15…
milan.cukrar 23.08.2013 08:15
milan.cukrar
Tak se přizpůsobí pracovní době úřadů nebo přijede dvakrát. Motocykl není houska a buď mu za to stoj…
bsa 23.08.2013 09:23
bsa
bsa, jen vedeme slušnou polemiku, a tazateli bude určitě k dobru. Motocykl se prodává stejně jako h…
milan.cukrar 23.08.2013 13:06
milan.cukrar
Kupoval jsem nedávno auto, akorát od známého, tudíž jsme měl ihned TP i ORV. Nicméně i bez toho se l…
Kachlík 24.08.2013 16:58
Kachlík
Doporučuji vám pročíst si tyhle rady při přepisu vozidla, aby ste nedopadli jak třeba Michaela, kter… poslední
jan555 28.08.2013 13:04
jan555

pospa, zdravím
vy mu prodáte vozidlo, nedáte mu techničáky ani jeden, ani zelenou kartu.
Dojdete na evidenci vozidel, tam splníte svoji zákonnou povinnost a nahlásíte změnu vlastníka. Registr vozidel zapíše zdarma změnu, vy mu pak předáte techničáky (pro jistotu si techničák okopírujete).
je jedno, zdali je (není) okresu. Jen mu nedávejte techničáky a plnou moc bez přehlášení.

Pane Milane dam priklad. Kupujici je z Breclavi, chce na moto odjed, tak ze neodjede ale bude ho muset prevezt kdyz nebude mit TP jak velky tak maly. Tak ze ma smulu .-) Tak jak to probiha ta zmena vlastnika? Vezmu tedy technicaky na inspektorat a potrebuji urcite i jeho inicialy a kupni smlouvu ne? Dale co inspektorat provede? Musim jeste pred navstevou uradu nahlasit pojistovne zruseni povinneho ruceni nebo az po zmene?

Jak on odjede je jeho starost. Pokud můžete na evidenci vozidel (nikoliv inspektorát), spolu je to snažší jak pro Vás i pro něj.
Na evidenci vozidel předložíte:
Vaší občanku, žádost o změnu údajů, (stahněte si z internetu), oba techničáky a na papírku, nebo si pamatovat údaje o kupci. Jméno příjmení adresa a rodné číslo. Od roku 2015 bude stačit narození. Když předložíte kopii kupní smlouvy bude to lepší. Nicméně kupní smlouva může být i ústní. Nedoporučuji.
Úřad provede zápis zdarma.

Udělej to, jak ti říká Milan. Když mu dáš techničák, může se stát, že tady budeš za čtvrt roku psát dotaz: co mám dělat, prodal jsem moto, nový majitel má techničák, neodhlásil to, takže musím platit PR, nebo jiný podobný dotaz. Jak odjede je čistě jeho věc, může to třeba tlačit po polňačkách.

To jsou teda rady jak stehno, ať si to tlačí po polňačkách. A co vám brání, když řekne, že motorku bere, tak s ním
1. sepsat smlouvu, vyinkasovat peníze
2. hned zajít na úřad přepsat velký TP na něj
3. on si to ještě hned ten den může pojistit na sebe u libovolné nejbližší pobočky pojišťovny a vy zase zrušit pojistku u své pojišťovny
a jestli je motocykl pojízdný a má STK, tak na něm může hned odjet. Doma si pak zajede na evidenčku a dořeší si značku na úřadě.

Tak se přizpůsobí pracovní době úřadů nebo přijede dvakrát. Motocykl není houska a buď mu za to stojí, nebo nestojí. A obchod je především o domluvě a ne o tom, že shrábnu peníze a hrdě řeknu odtlač si to jak chceš. Já bych se mu ani nebál dát na cestu OTP a pak mu doslat přepsaný TP poštou doporučeně. Samozřejmě smlouva a platba předem a taky záleží, jaký dojem by na mě ten člověk udělal. Jak říkám, je to především o lidech a jednání. Na to si musí každý najít recept sám, podle situace a pocitu z toho člověka. Jinak úřední postup je jasný, popsali jsme ho oba dobře.

bsa, jen vedeme slušnou polemiku, a tazateli bude určitě k dobru.

Motocykl se prodává stejně jako houska, dle občanského zákoníku. Něco jiného je evidence vozidel. Pokud se tazatel zeptá na postup, že si jede koupit moto a jak to má udělat, poradím mu jinak, ale nebude se to líbit prodejci.
Pokud mu dá malý techničák, tak po něm na úřadě můžou chtít 100Kč za duplikát. Tak se děje (ověřeno) v Pardubicích. Když mu kupec dá 100Kč navíc, proč ne. Dále zelená karta, teoreticky se stane, že nabourá po cestě a prodejce přijde o bonusy.
Proto radím prodejci jak nejlépe, kupci bych radil jinak

Přeji hezký víkend...
Milan

Kupoval jsem nedávno auto, akorát od známého, tudíž jsme měl ihned TP i ORV. Nicméně i bez toho se lze obejít (záleží na ochotě dotyčného příslušníka PČR, pokud dojde k silniční kontrole). Základem je písemná smlouva o koupi, se kterou kupující odjede, a kterou se při kontrole eventuálně prokáže. Původní majitel provede odhlášku na kupujícího v nejbližším možném termínu, procvaknou mu "malý TP", ofotí si velký TP (kvůli pojišťovně, některým ke zrušení povinného ručení smlouva nestačí), doklady pošle DOPORUČENĚ! kupujícímu, dojde si zrušit ručení a myje si ruce;-). Nový majitel uzavře (ve svém zájmu nejlépe ihned) nové povinné ručení, počká, až mu dojdou doklady, a vyrazí přihlásit vozidlo na sebe. Pak ještě eventuálně na pojišťovnu oznámí změnu RZ a je hotovo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru