Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulátor pro pájecí pero

Mám pájecí pero 12V/40W a chtěl bych si vyrobit nějaký regulátor abych nemusel vypínat napájení páječky když jí zrovna momentálně nepotřebuji a pak ji zase ze studeného stavu znova rozehřívat.Regulátorem bych mohl stáhnout teplotu hrotu a před dalším použití opět teplotu zvýšit.Poradí mi nějdo,kde najít nějaké schema regulátoru nebo někdo nějaké schema máte.Když,tak mě ho hoďte na mail.Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
stačí ti jednoduchý PWM s 555, trochu lepší by bylo voperovat tam termistor a udělat termostat, ale…
Uroboros 06.08.2013 09:56
Uroboros
Tam se termistor nedava, tam se meri v PWM pauzach odpor samotnyho teliska. Ale to je detail, PWMka…
bahno 06.08.2013 21:17
bahno
Já mam ve skříni 24V pájecí pero a to má 3 pinovej konektor, jeden pin je zem, jeden 100K termistor… nový
Uroboros 06.08.2013 22:01
Uroboros
Mám to doma a funguje to dobře. Je tady schema i deska. doku.php poslední
Zerozero 07.08.2013 02:48
Zerozero

Tam se termistor nedava, tam se meri v PWM pauzach odpor samotnyho teliska. Ale to je detail, PWMka s 555 pro zacatek lepsi nez dratem do voka.
Stejne by me zajimalo, jak to ti kluci welerojc delaj, ze udelaj pajku na 230V, bez regulace a 8 hodin to paji stejne, at se paji nebo nepaji. Neprehriva, neni studena... Ale to je jina debata.

Já mam ve skříni 24V pájecí pero a to má 3 pinovej konektor, jeden pin je zem, jeden 100K termistor a jeden topná patrona. Jiný jsem bohužel nikdy nezkoumal, ono dokud to funguje, tak to člověka moc nezajímá :-), ale co si tak vybuvuju, tak pájecí stanice co jsme měli v dílně, tak ta měla na peru +- 5pin konektor.

Na 230V mam doma dvě pájecí pera, jedno je natvrdo a druhý má v sobě bimetal, proti kterýmu tlačí pružinka s regulačním šroubkem - jednoduchý a velice funkční termostat :-) - principiálně vlastně jako třeba v žehličce. Sranda je, že to s termostatem je ještě po dědovi, dnes už se něco takového asi ani nevyrábí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru