Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plynový kotel - teplá voda v patře

Dobrý den,

tímto bych vás, odborníky, rád požádal o radu:

Mám plynový teplovodní kombinovaný závěsný kotel Junkers ZE/ZWE 24-3 MF. Kotel je umístěný v přízemí. V patře je sprcha. Problémem je teplá voda - pokud nastavím na kohoutku (nastavuje se průtok a stupně) vlažnou vodu, tak teče jen studená. Vždy to trvalo delší dobu, než začala téct teplá, ale nakonec vždy začala. Ale poslední dobou už neteče. Problém vždy vyřešíme tím, že nastavíme na kohoutku maximální teplotu a asi po minutě začne téct vroucí voda. Pak je již možné vodu ztlumit na vlažnější. Pokud nedodržím tento postup, tak se teplé vody nedočkáme.

Můžete mi poradit, co by s tím mohlo být?

Děkuji

Předmět Autor Datum
Z jakého materiálu máte rozvod a jak je starý?
Skipi 05.08.2013 12:15
Skipi
Díky za odpověď, ale to bohužel nevím, ale jde o poměrně nový dům.
nighslider 05.08.2013 14:08
nighslider
Vždy to trvalo delší dobu, než začala téct teplá, ale nakonec vždy začala. Tento problém sa týka v…
Joseph 05.08.2013 12:18
Joseph
Nejde o bytový dům, ale o rodinný dům. Sprcha je hned jedno patro nad kotlem. Takže problém může být… poslední
nighslider 05.08.2013 14:10
nighslider

Vždy to trvalo delší dobu, než začala téct teplá, ale nakonec vždy začala.

Tento problém sa týka všetkých bytových domov kde je centrálna príprava teplej vody. Kým nedôjde k vyprázdneniu vychladnutej vody v prívodnom potrubí, nezačne tiesť teplá. Rieši sa to tkz. cirkulačným okruhom.

Ale poslední dobou už neteče.

Príčinou tohto javu sú tlakové pomery. V sprche používaš zmiešavaciu batériu. Pri otvorení batérie na "nastavenú teplotu", tlak studenej vody pôsobí proti tlaku teplej. Dá sa očakávať že pôsobením času, tvorbou vodného kameňa je odpor prietoku v rozvode teplej, vyšší ako v rozvode studenej, prietok teplej je preto minimálny.

Čiastočným riešením je instalovať na prívod studenej vody k sprche škrtiaci ventil, metodou pokus-omyl nastaviť stupeň škrtenia. Potom to bude ako predtým: bude trvat delší dobu, než začne téct teplá, ale nakonec začne ...

Nejde o bytový dům, ale o rodinný dům. Sprcha je hned jedno patro nad kotlem. Takže problém může být v tom, že je zanesená baterie? Může to souviset s tím, že se nastavování teploty velice těžce nastavuje - trošku to dře a musí se použít síla. Děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru