Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zlámaný sousedův strom, jak řešit?

Bydlíme v činžáku, patří k němu zahrádka ve vnitrobloku. Díky tomu, že to je vnitroblok, nic moc sluníčka ale aspoň tam nefouká a v létě je to relativně příjemné. Co mi však dělalo vrásky byl starý, obří strom zasazený na zahrádce u sousedního činžáku. Měl na výšku víc než pětipatrové domy a jeho koruna byla z mohutných větví. V létě, když se zazelenal nám odstínil poslední paprsky dopadající na zahradu a dokonce bránil i sluníčku, které svítí do kuchyně, takže přes letní měsíce máme v kuchyni "zelenou tmu".

Vždycky jsem se ho chtěl zbavit, no, lenost řešit to s majitelem sousední nemovitosti s vidinou toho, že jeho by to stálo prachy a tudíž se mu do toho určitě nebude chtít tomu zabránila.

Dnešní bouřka ale asi udělala rozhodnutí za mne, asi 6 obřích větví, lépe řečeno částí koruny se zlomilo a vše to napadalo k nám na zahradu. Máme tam zahradní nábytek, naštěstí zatím jen plastový a nějaký starý gril. Zatím jsem se tam nedostal, ale i pokud jsou tyto věci poškozené, škoda nula nula nic.

Co mě ovšem zajímá je věc, jestli má majitel povinnost strom ošetřit, případně shodit celý, jestliže odpadla dobrá polovina koruny? Docela rád bych se ho už konečně zbavil, protože brání ve využívání naší části zahrady, navíc moc nechybí a větve nám začnou mlátit do oken.

Zajímalo by mě, jestli s tím máte někdo zkušenosti, imho přeci ten strom minimálně nemůžou nechat bez ošetření a během toho ošetření by jej aspoň mohli prořezat..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Majitel stromu je povinny odstranit havarijny stav stromu ,takže pokial nepomože dohovor,tak to treb… poslední
audax 08.08.2013 13:20
audax

Majitel stromu je povinny odstranit havarijny stav stromu ,takže pokial nepomože dohovor,tak to treba riešit cez miestny urad a podobne inštitucie......tu nepomožu žiadne jeho pripadne vyhovorky ,že je to jeho strom a on si može robit čo chce a podobne,pokial je strom v havarijnom stave a predstavuje nejake všeobecne ohrozenie,je to jeho povinnost ten havarijny stav riešit....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru