Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "existuje" manuál pily?

mam kotoučovou pilu jak je vidět na obrazkach. Při posledním řezání mi to už jakby dosluhovalo (zrychlovalo a spomalovalo) a hlavně začalo to svítít, jiskřit.....tak sem toho nechal. Ptal sem se co to je a řekli mi že by to měly byt v čudu ty kartače neboli uhlíky. Tak jsem z obou stran vyšrouboval takový plastový šrubek, a vyskočila na mě spružina. Nic víc. Kyž sem se podíval na rotor zhora (vic to rozebrat nemohu, už neni co, je to cele zalisovane - foto) tak tam je vidět u rotoru malinky uhlik, ktery se o něj opira, ale nejde z te diry (vedle te nalepky) vysypat, nechce vypadnout. A nevim jak se k němu dostat

Tak mě napadlo jestli existuje nějaky manual jak se měni ty uhliky, nebo jak přesně to vypada abych si koupil novy, ale nevim co a jak, nevím jesi te uhlik byl zastrčenej v těj spružině nebo to bylo nějak dohromady 1 kus nebo na co tam ta spružina je.....

děkuji za pomoc

VvY7.jpg
tSVe8.jpg
j9Gnv.jpg
KkVjg.jpg
6WluF.jpg

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Staré uhlíky se pokus vyklepat otočením dolů a od komutátoru odtlačením špičkou nože, většinou vypad…
Zerozero 02.08.2013 02:44
Zerozero
ještě se zeptam, na konci te spružiny ten plišek musi byt jo? bo to vypada, když jsem odkroutil ty p…
dziedzinorz 02.08.2013 16:11
dziedzinorz
.prostě koupit něco co mi tam vleze tak abych zakroutil tu krytku jo? jo. Většinou tam ten plíšek j… poslední
jirka44 03.08.2013 16:48
jirka44

Staré uhlíky se pokus vyklepat otočením dolů a od komutátoru odtlačením špičkou nože, většinou vypadnou. Pokud to nepůjde, zkus je rozdrtit malým šroubovákem a polepem kladívka. Ale velmi opatrně, abys klepal jen na uhlík a nepoškodil komutátor. Možná to dostaneš nějakým drátem a podobně.
Nové uhlíky vybereš celkem jednoduše. Pilu vezmi sebou. Vyber uhlík, který pasuje průřezem do držáku. Nesmí hrkat do stran a musí být posuvný. Délku vyber tak aby zabíral třetinu až polovinu délky držáku. Pokud bude delší, zkrátí se. Perko aby měl přibližně takové jako originál, případně lze také zkrátit.
Nové uhlíky mají konstrukci: do uhlíku je zvrchu zalisované měděné lanko, prochází pružinou a končí na naletovaném kontaktním plíšku. Ale existují i uhlíky, které to nemají. Pokud by jsi nesehnal takové co pasují a jsou kompletní, z nouze se dají dát i ty bez lanka, se starými pružinami a chodit to bude.
Pokud budeš mít uhlíky delší, zkrať je asi na třetinu až polovinu délky držáku.
Nebudeš li zkracovat budou mít asi zabroušení na přibližný průměr komutátoru. Pokud nebudou mít, nebo budeš zkracovat musíš udělat bruskou, nožem nebo nějak přibližný radius na průměr komutátoru, přesně to neuděláš ale nevadí.
Vlož je do držáku a utáhni čepičky. Potom špičkou nože mezi komutátorem a uhlíkem zkus jestli pruží. Pokud by nepružil a byl dotažen, zkrať trochu uhlík, nebo pružinu.
Jsou li vloženy uhlíky a je vše v pořádku, je třeba je zabrousit nebo budou silně jiskřit.
Jak jsem viděl druhý obrázek měla by jít pila spustit odkrytovaná jak je na obr.
Připrav si kousek smirku zrnitosti asi 300 (přibližně moc na tom nezáleží). Dále špejli, nebo lépe ploché dřívko cca 1.5 x 5 mmm. Ze smirku ustřihni pásek asi dvojnásobné šířky než dřívko. Podélně jej přelož aby vzniknul pásek asi šířky dřívka, se smirkovou vrstvou z obou stran.
Ohni jej přes jeden konec dřívka a uchop tak aby jsi držel dřívko obalené smirkem.
Potom spusť pilu, nejlépe bez kotouče (pozor na úraz). Dřívkem se smirkem se dotkni rotujícího komutátoru, mírně přitlač a pohybuj sem tam od vinutí k ložisku po komutátoru.
!!! Pozor!!! Nesmíš se rukou dotknout držáků uhlíků ani jiných živých částí!
Sleduj jak vypadá komutátor a jak jiskří. Pomocí smirku se snaž o to, aby jisření bylo co nejmenší a komutátor byl pěkně lesklý. Udělá li se pak tmavá stopa v místě běhu uhlíků je to v pořádku. (ale nemusí, uhlíky se zajedou časem).Smirek během zabrušování musíš posouvat, rychle se opotřebuje. Pokud dosáhneš toho, že délka tažené jiskry za uhlíkem bude asi 1mm a méně, případně budou probleskovat delší jiskry ale ne moc, bude to dobré, zbytek se zajede.
:-)Nenech se odradit velmi zdlouhavým popisem, snažil jsem se to napsat pro laika.
Jinak když to budu dělat, udělám to rychleji, než se mi toto podařilo napsat:-):beer:
Jo ještě dodatek: Neber uhlíky které vypadají jako kov (bronzové), ani takové do kterých jde snadno rýpnout nehtem. Musí být černé a dost tvrdé, ty jsou na tyto motory.

ještě se zeptam, na konci te spružiny ten plišek musi byt jo? bo to vypada, když jsem odkroutil ty plastove krytky a vypadla na mě jen ta spružina, že žaden plišek nikde.....jen se ptam.....prostě koupit něco co mi tam vleze tak abych zakroutil tu krytku jo?

ještě se chci zeptat, na te druhe fotce, tam jsou 2 černe naprotisobě šroubky....tim se dotahuje pak ten uhlik shora? jako že ho ten šroubek šprajcne nebo na co to tam je?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru